Разделы статей
Новости
Разделы сайта

Подбаймо про наші зубки.

Автор: atan 00:00, 24 Июня 2015 775 0 0


Подбаймо про наші зубки.

Харчування

Безумовно, дуже важливу роль відіграє харчування вагітної жінки. Воно має бути повноцінним і насичене натуральними вітамінами. Потрібно, щоб у вашому раціоні щоденно були присутні кальцій-і фторовмісні продукти, які більше за інших необхідні для формування здорових зубів у майбутнього малюка. Джерелом кальцію служать не тільки молоко і корисні кисломолочні продукти (біойогурти і біокефіри, нежирні сири та творог), але також і листова капуста, брокколі, молода ріпа. Фтор ви можете "добути" з нежирної морської риби, шпинату і зеленого чаю. Необхідні вітаміни шукайте у свіжих овочах і фруктах, а також у соках.

Мікроелементами дуже багаті сухофрукти та зелень. Та все це (і вітаміни, і мікроелементи) в збалансованому вигляді міститься також і в спеціальних вітамінних комплексах для вагітних, які мають певне дозування і схему прийому. Але тільки в жодному разі не купуйте вітаміни на око або за порадою близької подруги. Про те, що необхідно саме вам, розповість лікар, враховуючи особливості протікання вашої вагітності.

Якість води, яку п'єте і на якій готуєте їжу під час вагітності, також має велике значення для вашого здоров'я. Користуватися фільтром для води або купувати спеціальну бутильовану питну воду - вирішуйте самі. Тут головне - не залишати це питання без уваги.

Можна і потрібно обмежити себе в солодощах і солодких напоях, адже це зайве вуглеводне навантаження на зуби під час вагітності. І ще декілька порад: уникайте стресів, активно гуляйте, дихайте свіжим повітрям, будьте радісні і щасливі.

"Зубні постулати"

Далеко не в останню чергу на ріст зубів майбутнього малюка (до речі, їх закладка відбувається вже на 5-6-му тижні вагітності, а зубна емаль починає формуватися між 3-м і 6-м місяцем) впливає відношення вагітно їжінки до власних зубів .

Дозволимо собі нагадати прості, але необхідні для уникнення проблем "зубні постулати".

Оптимальна зубна щітка під час вагітності повинна бути середньої жорсткості, з позначенням "medium". За 9 місяців необхідно буде змінити 2-3 щітки. Якщо ясна сильно кровоточать (що частіше за все пов'язане зі зміною гормонального фону організму), користуйтеся м'якою (позначка "soft") зубною щіткою. Електричну зубну щітку відкладіть на 1,5-2 роки, тобто на весь час вагітності та годування груддю.

Якість зубної пасти (до речі, зовсім не обов'язково імпортної, зараз і вітчизняні досить хороші) не повинно викликати у вас сумнівів: необхідно, щоб в першу чергу вона допомагала в попередженні розвитку карієсу і хвороб ясен, а також зміцнювала зубну емаль. Якщо в попередню вагітність або за час годування грудьми виникали проблеми із зубами, проконсультуйтеся з лікарем - він порекомендує відповідну саме вам зубну пасту.

Дуже корисна буде і така проста звичка: після кожного прийому їжі або солодкої рідини обов'язково споліскуйте рот звичайною кип'яченою водою

І головне: при необхідності обов'язково лікуєте зуби навіть під час вагітності, попереджаючи стоматолога про ваш стан. Найбільш оптимальним для лікування і видалення зубів вважається період з 4-го по 6-й місяць вагітності.

Безпечне лікування
 

Обмежень на лікування зубів та вирішення інших стоматологічних проблем досить мало: абсолютно виключена імплантація зубів, щодо протезування потрібна консультація досвідченого лікаря. Стоматологічний рентген в першій половині вагітності не роблять, але після 20 тижнів дозволяються прицільні знімки, бажано на візіографі - комп'ютерному рентгенівському апараті.

Сучасні знеболюючі та пломбувальні матеріали безпечні та ефективні. Користь від вилікуваних маминих зубів величезна: ви запобігаєте небажаному запальному процесові у своєму (що працює зараз за двох) організмі, а також захворювання гортані, носоглотки і навіть серця. Але головне - і після народження малюка ви зможете радувати оточуючих своєю сліпучою посмішкою.

Тэги: зубы детские зубы уход за зубами


Похожие статьи

5 полезных советов, как накормить ребёнка, когда режутся зубки?

Если родителям казалось, что колики – это самое сложное, что может ждать семью с маленьким ребёнком, только потому, что они ещё не знали, что та...

Читать далее
Первые зубки: ты знаешь, как помочь мне, мамочка?

Ну вот, мамочка, мне уже и полгодика… А это значит, что скоро у нас с тобой начнётся незабываемое время ― мои первые зубы… Не знаю, как ...

Читать далее

5 видов продуктов, полезных для зубов.

Медицинская лаборатория СМАРТЛАБ
5 видов продуктов, полезных для зубов.

Читать далее

0 комментариев

Пока нет сообщений