• 0 Поддержать автора
  • Поделиться

Покращення життя вже сьогодні

Анюта*   
VIP пользователь   
23 September 2010 231197 3011
Китиха

Китиха

Заходил(а): 18.04.2021
Район: Центральный
Телефон: 0675978483
Китиха
Модератор
   10 July 2012
Цитата: #4516 Анюта_80 10 July 2012, 00:15

согласна )) с вашей стороны, Ваш ответ абсолютно толерантен ). приятно.

Тогда я буду призывать, читать то, против чего массово возмущаются люди. т.е. читать источник и думать.

А к Массмедиа и информации, которая идет с экранов - делить на 18.

Найдете текст Закона - покажите. А то я только проект читала. Он настолько сырой, что о нем и говорить не хочется

Но лично я давно хотела использовать украинский гораздо чаще, поэтому призыв Orchid просто стал поводом

Анюта_80

Заходил(а): 21.03.2017
Анюта_80
VIP пользователь
   10 July 2012
Цитата: #4516 Китиха 10 July 2012, 00:22

Найдете текст Закона - покажите. А то я только проект читала. Он настолько сырой, что о нем и говорить не хочется

Но лично я давно хотела использовать украинский гораздо чаще, поэтому призыв Orchid просто стал поводом

самый верный способ - читать на сайте ВРУ
Ссылка

т.е. законопроект и приняли.

до 6 статті включно я не увидела ничего такого.
Даже подумалось, возможно, теперь для изучения регионального языка можно будет учителям официально платить за эти часы.. а не как сейчас.. из фондов, которые родители наковыряли... Ведь это можно и как плюс расценивать...

Там есть еще пояснительная записка и комментарии...
К сожалению поздно.. дальше читать не стала..голова уже не варит...
Если у Вас и седьмой блин получился комом, к черту блины! Пеките комочки!

ribak

Заходил(а): 17.09.2020
Телефон: 0677472259, 0990985150
ribak
VIP пользователь
   10 July 2012

Так теперь обеспечивается изучение регионального языка, как я поняла.В течении трех месяцев(если не ошибаюсь в сроке) должны быть приняты меры.Лично мое мнение, это правильно, когда в русскоязычном городе изучают в школе русский язык.

ribak

ribak
VIP пользователь
   10 July 2012
Цитата: #4516 ribak 10 July 2012, 01:35

Так теперь обеспечивается изучение регионального языка, как я поняла.В течении трех месяцев(если не ошибаюсь в сроке) должны быть приняты меры.Лично мое мнение, это правильно, когда в русскоязычном городе изучают в школе русский язык.

Меня, например, радует, что теперь в документах можно будет записать себя и своих детей родным языком.

А то как-то в одночасье все Александры стали Олександрами, Елены -Оленами и т.д. Я не видела логики в этих переименованиях.

ribak

ribak
VIP пользователь
   10 July 2012

Я всегда считала, что родной язык тот, на котором человек мыслит.Соответственно говорит на нем легко, и если обучен письму, то и пишет.

Скорее Ваш призыв нужно понимать,что общаться нужно на государственном языке.Очень сомневаюсь, что если бы у многих форумчанок родной был украинский, то они бы им пренебрегали, да и с трудом писали сообщения.В моем окружении есть люди, общающиеся исключительно на украинском.Действительно родной язык, впитанный с молоком матери.Говорят, потому что им так комфортно.Я уважаю этих людей просто за их качества, уважаю их выбор языка для общения.Как и уважаю инакоязычных достойных людей.Также уважаю украинский язык, равно как и английский, немецкий ит.д.
Простоэто разные понятия-родной язык и государственный.

Понятен мотив изучать государственный язык, общаться на нем при случае.Никто не спорит.Но так, чтобы постоянно....Какой должен быть мотив у человека с другим родным языком?Живущем в среде себе подобных?Я для себя пока не определила причину, почему я должна мыслить и говорить не так, как мне нравится.
Если бы я увидела связь между колиством говорящих на государственном языке и уровнем жизни в Украине, ну например, чем больше говорящих, тем уровень жизни выше в стране в целом, то я бы первая всех агитировала за украинский.А так,независимости уж сколько лет, а воз и ныне там.Разруха настоящая, в социальной сфере вообще катастрофа.Ну называет себя эта страна Украиной.Я люблю эту страну как Родину, но государство ужасное.Какой мотив говорить и мыслить на государственном языке?
Китиха

Китиха

Китиха
Модератор
   10 July 2012
Цитата: #4516 ribak 10 July 2012, 03:10

Я всегда считала, что родной язык тот, на котором человек мыслит.Соответственно говорит на нем легко, и если обучен письму, то и пишет.

Скорее Ваш призыв нужно понимать,что общаться нужно на государственном языке.Очень сомневаюсь, что если бы у многих форумчанок родной был украинский, то они бы им пренебрегали, да и с трудом писали сообщения.В моем окружении есть люди, общающиеся исключительно на украинском.Действительно родной язык, впитанный с молоком матери.Говорят, потому что им так комфортно.Я уважаю этих людей просто за их качества, уважаю их выбор языка для общения.Как и уважаю инакоязычных достойных людей.Также уважаю украинский язык, равно как и английский, немецкий ит.д.
Простоэто разные понятия-родной язык и государственный.

Понятен мотив изучать государственный язык, общаться на нем при случае.Никто не спорит.Но так, чтобы постоянно....Какой должен быть мотив у человека с другим родным языком?Живущем в среде себе подобных?Я для себя пока не определила причину, почему я должна мыслить и говорить не так, как мне нравится.
Если бы я увидела связь между колиством говорящих на государственном языке и уровнем жизни в Украине, ну например, чем больше говорящих, тем уровень жизни выше в стране в целом, то я бы первая всех агитировала за украинский.А так,независимости уж сколько лет, а воз и ныне там.Разруха настоящая, в социальной сфере вообще катастрофа.Ну называет себя эта страна Украиной.Я люблю эту страну как Родину, но государство ужасное.Какой мотив говорить и мыслить на государственном языке?

Вас интересует мой мотив? Мой родной украинский. Я думаю на нем примерно то же количество мыслей, что и на русском. Я хочу общаться на украинском с себе подобными, мне не хватает этого общения. Форум для этого создан?

У Вас нет причины менять язык общения? А Вас кто-то заставляет? Зачем воспринимать призыв настолько лично, если он не находит отклика в Вашей душе? Мне лично без разницы на каком языке Вы говорите.
Orchid

Orchid

Заходил(а): 17.01.2021
Район: Заводской
Orchid
VIP пользователь
   10 July 2012

Зі своєю бабусею я все життя розмовляю українською, з дитиною 50/50, російською спілкуюсь із російськомовними співрозмовниками. А якщо різко, а не поступово- це неправильно?

Хто всі? Я закликала небайдужих. Якби всі були небайдужі, цого питання не було б взагалі. Якщо ви вважаєте себе байдужою до мовного питання, йдіть повз з миром, вас ніхто не чіпає і не примушує.

А я завжди вважала, що рідна мова, це мова моїх пращурів, моєї Батьківщини. А мислити я можу на будь-якій мові.

Мій заклик взагалі, особисто вам, не слід ніяк сприймати. Повторююсь, я закликала небайдужих, ви тут ні до чого.

Хто вас змушує або змушував спілкуватися постійно українською?

Жах! В світі є багато інших країн, навіщо себе так силувати?
mamatanya

mamatanya

Заходил(а): 15.06.2019
Телефон: 063 491 2019
mamatanya
VIP пользователь
   10 July 2012

ні, я не настільки знаю українську, щоб вільно спілкуватись нею. але ж треба з чогось починати
Orchid

Orchid

Заходил(а): 17.01.2021
Orchid
VIP пользователь
   10 July 2012
Вчора увімкнула телеканал Інтер, взагалі, я новини дивлюся по 1+1, але вчора сталося так. "Подробиці" перейменували в "Подробности", новини читаються російською. Але ж це не регіональний, місцевий канал, це один з перших державних каналів. Чому, скажіть мені, жителі Західної України повинні слухати новини своєї країни на мові того народу, який впродовж десятиріч намагався знищити та всіляко принизити цю націю? Є державна мова, яку всі розуміють, навіть, якщо і не спілкуються нею. Ганьба!
Китиха

Китиха

Китиха
Модератор
   10 July 2012
Цитата: #4516 Orchid 10 July 2012, 09:07
Вчора увімкнула телеканал Інтер, взагалі, я новини дивлюся по 1+1, але вчора сталося так. "Подробиці" перейменували в "Подробности", новини читаються російською. Але ж це не регіональний, місцевий канал, це один з перших державних каналів. Чому, скажіть мені, жителі Західної України повинні слухати новини своєї країни на мові того народу, який впродовж десятиріч намагався знищити та всіляко принизити цю націю? Є державна мова, яку всі розуміють, навіть, якщо і не спілкуються нею. Ганьба!

Ну от, починається. Спочатку двомовність, а потім якось-такось - і нема української, І Україна знов молодший брат, мотузкою підперезаний
alisa

alisa

Заходил(а): 15.07.2023
alisa
мати-єхидна
   10 July 2012

Не смішіть мене.
В мене через раз перепитують, що я сказала, коли я говорю українською. Сказати в маршрутці "зупинка Будівельників" - це в 50% вислухати якусь дурницю у відповідь. І так постійно, люди не знають слів "олівці", "вершки", "порічка", "стрічка". І це тільки з учорашнього походу на ринок і в магазин.
А ще це постійне перепитування "А ви не місцеві?"...
То вибачте, яку мову в цій країні треба захищати? Чому нікого не бентежило, що багато років в кінотеатрах Миколаєва не було взагалі українського дубляжу? А тут прямо права попрали, змусили дивитись на цій жахливій, незрозумілій мові. І це навіть при тому, що в більшості випадків українська адаптація і дубляж на порядок цікавіше і живіше за російські.

І так, я досить часто чую слова підтримки, але від того дійсно страшно і сумно - дожились ми до ручки, що людину, яка говорить рідною мовою виділяють як явище.

А що тут бачити - це була цілеспрямована спроба знищити національну свідомість інших народів. Зробити єдиний радянський (російський) народ. Імперські замашки в радянському варіанті.

Я не знаю, чи вивчалась українська мова за часів совку в моїй школі. Я знаю, що в 1-3 класах 100% не вивчалась взагалі. І навіть в 1998 році, коли я закінчувала школу часів на вивчення української мови відводилось набагато менше. І я вже писала - у місті можливості навчатись українською мовою не було. Де тут логіка?
Не твоя вина – що ти батька свого син
А твоя біда – не вміти бути ним
Вера1690

Вера1690

Заходил(а): 26.08.2019
Район: Центральный - Соляные
Вера1690
VIP пользователь
   10 July 2012
Цитата: #4516 alisa 10 July 2012, 09:24

Не смішіть мене.
В мене через раз перепитують, що я сказала, коли я говорю українською. Сказати в маршрутці "зупинка Будівельників" - це в 50% вислухати якусь дурницю у відповідь. І так постійно, люди не знають слів "олівці", "вершки", "порічка", "стрічка". І це тільки з учорашнього походу на ринок і в магазин.
А ще це постійне перепитування "А ви не місцеві?"...
То вибачте, яку мову в цій країні треба захищати? Чому нікого не бентежило, що багато років в кінотеатрах Миколаєва не було взагалі українського дубляжу? А тут прямо права попрали, змусили дивитись на цій жахливій, незрозумілій мові. І це навіть при тому, що в більшості випадків українська адаптація і дубляж на порядок цікавіше і живіше за російські.

І так, я досить часто чую слова підтримки, але від того дійсно страшно і сумно - дожились ми до ручки, що людину, яка говорить рідною мовою виділяють як явище.

А що тут бачити - це була цілеспрямована спроба знищити національну свідомість інших народів. Зробити єдиний радянський (російський) народ. Імперські замашки в радянському варіанті.

Я не знаю, чи вивчалась українська мова за часів совку в моїй школі. Я знаю, що в 1-3 класах 100% не вивчалась взагалі. І навіть в 1998 році, коли я закінчувала школу часів на вивчення української мови відводилось набагато менше. І я вже писала - у місті можливості навчатись українською мовою не було. Де тут логіка?

я вчора в спермаркеті сказала, що в мне немає дріб
дружина олігарха

Я люблю свою Родину как дурак
"Ще не вмерла" пою поднимая флаг

Слава Україні!
Вера1690

Вера1690

Заходил(а): 26.08.2019
Район: Центральный - Соляные
Вера1690
VIP пользователь
   10 July 2012
Цитата: #4516 Sunny-mammy 09 July 2012, 22:26
Девочки, которые резко перешли на украинский язык, сажите, а дома вы тоже общаетесь на украинском? Или продолжаете на русском?

так, вдома теж стала українською. Це не перша моя спроба. Колись, іще до заміжжя, ми с приятелькою винаймали разом квартиру 7 років поспіль, і з нею[приятелькою] намагалися спілкуватися українською. Ох і складно ж було попервах добирати слів
дружина олігарха

Я люблю свою Родину как дурак
"Ще не вмерла" пою поднимая флаг

Слава Україні!
jozh

jozh

Заходил(а): 17.12.2013
jozh
VIP пользователь
   10 July 2012
Цитата: #4516 Анюта_80 10 July 2012, 00:03

ну конкретно в Николаеве - да.. а Киев - я бы не сказала.

из-за того что болел учитель не мог освободить, т.е. Это мама-папа, видать хлопотали. причем мне так кажется не совсем законно. т.к. я логики почему именно от украинского не вижу.. почему не от химии?...
Поэтому кому нужно было или интересно - выучили, и получше, чем у кого оценка в аттестате.

нет, не вынуждает.. но как то беседа на форуме пошла в таком ракурсе.. давайте все... а мы крепчаем...и т.п.

Саме так. Звісно, ніхто не стане переслідувати україномовну людину чи там забороняти їй розмовляти українською, але створити складніші умови спілкування можна і без цього.
Я, наприклад, як правило, переходжу на мову співрозмовника. Як наслідок, якщо у моєму середовищі 90% розмовляють російською, то і я буду розмовляти російською. Більшість хороших книг, фільмів тощо перекладаються з іноземних мов на російську, а не на українську, і це при тому, що український переклад завже більш живий та цікавий, неоднократно це помічала. Комедійні фільми та дитячі фільми і мультфільми я взагалі не дуже сприймаю російською, начебто щось втрачається - наприклад, прочитавши в дитинстві Вінні Пуха та Карлсона українською, я тепер взагалі не можу читати ці книги російською, те саме стосується і Хоббіта, прочитанного у більш старшому віці.
Моя молодша дочка с дитинства розмовляла українською, наш тато теж, я з ними поперемінно розмовляла то українською, то російською, але в останній час стала помічати, що в нашій сім'ї все частіше звучить російська. Складно зберігати свою мову, коли навколо лунає російська: новини на російській, форуми на російській, фільми на російській, книги на російській, та ще й за умовами нашої роботи ми в основному спілкуємося із замовниками з Росії - ну не на українській же з ними розмовляти, правда? Мені навіть вже соромно, що попри всю мою любов до української мови я попливла за течією.

А Ви жили в Києві хоча б декілька років, щоб це стверджувати з власного досвіду? Я жила близько 16 років, і можу по пальцях перерахувати знайомих, які у повсякденному житті розмовляли б українською. І виглядали вони на загальному російськомовному фоні дещо диваками.

Але якщо говорити про дії, які допоможуть українській мові не відчувати себе "другосортною", як це весь час намагаються встановити деякі російськомовні троллі на багатьох сайтах новин, то я думаю, справа не в забороні розмовляти тією чи іншою мовою. Он Ющенко своїми заборонами таку пакость зробив українській мові, правильно кажуть, що добрими намірами вистелена дорога в ад...
Я б нічого не забороняла, а просто-напросто активно розвивала б українську культуру, ті ж самі фільми, книги, пісні, написані (або хоча б взяти готові іноземні твори з гарним перекладом) українською. В нас що, талантів мало? Та повно! Просто чомусь у всіх йде тісний асоціативний зв'язок, що українське - це обов'язково щось таке у вишиванках та про село. От розірвати цей зв'язок, зробити основний акцент на молодь, на дітей, створювати гарні інтелектуальні твори українською, випускати журнали, ТВ-передачі, тощо. Старше покоління вже малоймовірно перевчити, але нове покоління саме вибере, і якщо навколо буде дуже цікаве, захоплююче, інтелектуальне українське середовище, як думаєте, яку мову вибиратимуть наші діти?

Між іншим, українська мова знаходиться чи то на другому, чи то на третьому місці (за різними джерелами) за мелодійністю та красою, поступаючись лише італійській та французькій.
Страшно - це коли ти вбиваєш в собі Людину. Не можна керуватись страхом, коли вирішується твоя доля.
Ставлюся з відвертим презирством до будь-кого, хто підтримує нинішній владний режим хоча б за допомогою слів типу "всі вони однакові" або вірою в телевізійні новини.
Не жалію і не співчуваю тим, хто трясучись робить проти власної совісті те, що велено зверху, оправдуючись тяжкою долею чи необхідністю зберегти роботу.
Я не повинна жити за правилами тих, хто продав і далі продає майбутнє наших дітей за гречку або за свій страх. І тим паче не повинна їх за це поважати.
Покинула форум, бо не хочу більше годувати тролів, та ще й за підтримки модератором.
Сумерки

Сумерки

Заходил(а): 07.05.2017
Сумерки
VIP пользователь
   10 July 2012

Річ у тім, що такі зміни зовсім і витиснять українську зі вживання зовсім.

----
А взагалі мене бентежить те, що 21 рік своєї незалежності люди, країна живуть за інерцією. Ще свіжа радяньська пам'ять, коли потрібно було одній великій державі одна мова. Але чомусь інші колишні радяньскі республіки цим питанням взагалі не заморочуються.
Наші діти вже знать-не знатимуть що то таке СРСР і чому на Україні розмовляють російською.

Тільки у нас мова це не ознака і гордість держави і нації, а інструмент володіння суспільством.

Замовляємо Англію і Америку разом/330ba11b217e663c6d1ff8e31a0a8c77
Код на знижку 10$ при першому замовленні з IHerb RSQ715 http://ru.iherb.com/?rcode=RSQ715
jozh

jozh

jozh
VIP пользователь
   10 July 2012
Цитата: #4516 Сумерки 10 July 2012, 10:12

Річ у тім, що такі зміни зовсім і витиснять українську зі вживання зовсім.

----
А взагалі мене бентежить те, що 21 рік своєї незалежності люди, країна живуть за інерцією. Ще свіжа радяньська пам'ять, коли потрібно було одній великій державі одна мова. Але чомусь інші колишні радяньскі республіки цим питанням взагалі не заморочуються.
Наші діти вже знать-не знатимуть що то таке СРСР і чому на Україні розмовляють російською.

Тільки у нас мова це не ознака і гордість держави і нації, а інструмент володіння суспільством.

Це легко пояснити - українська і російська мови досить близькі, фактично багато хто розмовляє не українською чи російською, а суржиком.
Щоправда, це ніяк не пояснює того, чому деяка частина громадян України аж ніяк не здатна вивчити українську мову, прекрасно володіючи російською. Хоча при бажанні за якісь пару місяців чи півроку це зробити запросто, було б бажання...
Також це ніяк не пояснює, чому в Бєларусі немає мовної проблеми. Правда, я не дуже в курсі про їх ситуацію, але начебто там спокійно розмовляють бєларуською, і ніяких зазіхань зі сторони російської мови немає.
Страшно - це коли ти вбиваєш в собі Людину. Не можна керуватись страхом, коли вирішується твоя доля.
Ставлюся з відвертим презирством до будь-кого, хто підтримує нинішній владний режим хоча б за допомогою слів типу "всі вони однакові" або вірою в телевізійні новини.
Не жалію і не співчуваю тим, хто трясучись робить проти власної совісті те, що велено зверху, оправдуючись тяжкою долею чи необхідністю зберегти роботу.
Я не повинна жити за правилами тих, хто продав і далі продає майбутнє наших дітей за гречку або за свій страх. І тим паче не повинна їх за це поважати.
Покинула форум, бо не хочу більше годувати тролів, та ще й за підтримки модератором.

Мята

Заходил(а): 07.12.2021
Мята
VIP пользователь
   10 July 2012
У меня була українська школа, вдома був переважно суржик. На момент закінчення школи я знала на відмінно українську та російську, після навчання і проживання в Миколаєві розмовлятиспілкуватись російською стало легше, ніж українською. Якось автоматично спрацьовує принцип - якою до мене звертаються, такою і відповідаю, логічно, що в 99% це російська.
Мене щоразу дивує, коли батьки звинувачують владу в тому, що діти погано вчаться, дуже мало знають, і виною тому називають українську мову. Мовляв, ви б побачили, як вони спілкуються - російські слова українськими буквами пишуть, ая-я-я, куди ми котимось, бідні наші дітки. То хто ж винен в тому ? Може, просто діткам потрібно вчитись в школі, а вчителям вчити, а не планувати скільки грошей можна стягнути з батьків, а батькам все таки виділяти час для виховання дітей.
На сьогодні в мене є проблема знайти дитині гарну книжку українською мовою, хто цікавився книжним ринком для дошкільнят-молодших школярів мене зрозуміє. Наприклад з Росії можно привезти таку красу - як за зовнішнім виглядом так и за змістом , в Україні цього немає. Мультики українською є, але їх дуже, дуже мало. Пісні на радіо - на російській, є в нас таке собі Наше радіо - чи багато там пісень українською ? Вони ж є, і гарні, набагато кращі від того непотрібу, що звучить 80% ефірного часу.
В конце всего мы будем помнить
не оскорбления наших врагов,
а молчание наших друзей.

МАРТИН ЛЮТЕР КИНГ

Sunny-mammy

Sunny-mammy

Заходил(а): 11.09.2019
Район: Ленинский - ЮТЗ
Sunny-mammy
Ведущий конкурсов
   10 July 2012

Не) Не неправильно) просто любопытно как переход происходит.

Я огласна с Еленой, что хочется быть двуязычной. Я себя таковой, в принципе, и считаю. Когда кинотеатры стали показывать фильмы на украинском, то я и не поняла на каком языке я смотрела - для меня нет разницы. Мне одиаково легко воспринимать оба языка. Мыслю я на русском, но иногда есть такие украинские слова, которые нельзя заменить русскими. Например, викохана дитина. Вот не могу так метко и с большим смыслом перевести на русский Это первое, что на ум пришло)
Поэтому да здравствует суржик для меня)))

А ещё объясните мне девочки, которые общаются на русском на форуме, но Алисе и другим новеньким украиноязычным девочкам)), отвечают на украинском? Это от желания быть двуязычным?
Какой бы вы не выбрали язык для общения, менять его в зависимости от собеседника - значит не уважать его (выбраный язык). Или не иметь чёткой позиции насчёт языка. ИМХО.

t.me/zhgoogl
jozh

jozh

jozh
VIP пользователь
   10 July 2012
Цитата: #4516 Мята 10 July 2012, 10:21
У меня була українська школа, вдома був переважно суржик. На момент закінчення школи я знала на відмінно українську та російську, після навчання і проживання в Миколаєві розмовлятиспілкуватись російською стало легше, ніж українською. Якось автоматично спрацьовує принцип - якою до мене звертаються, такою і відповідаю, логічно, що в 99% це російська.
Мене щоразу дивує, коли батьки звинувачують владу в тому, що діти погано вчаться, дуже мало знають, і виною тому називають українську мову. Мовляв, ви б побачили, як вони спілкуються - російські слова українськими буквами пишуть, ая-я-я, куди ми котимось, бідні наші дітки. То хто ж винен в тому ? Може, просто діткам потрібно вчитись в школі, а вчителям вчити, а не планувати скільки грошей можна стягнути з батьків, а батькам все таки виділяти час для виховання дітей.
На сьогодні в мене є проблема знайти дитині гарну книжку українською мовою, хто цікавився книжним ринком для дошкільнят-молодших школярів мене зрозуміє. Наприклад з Росії можно привезти таку красу - як за зовнішнім виглядом так и за змістом , в Україні цього немає. Мультики українською є, але їх дуже, дуже мало. Пісні на радіо - на російській, є в нас таке собі Наше радіо - чи багато там пісень українською ? Вони ж є, і гарні, набагато кращі від того непотрібу, що звучить 80% ефірного часу.

Подумалось - можливо, вся проблема в тому, що українці дуже ввічливі люди з широким кругозором?
Тобто коли зустрічаються українськомовна людина і російськомовна людина, то перший переходить на мову співрозмовника, і тому що ввічливий, і тому що добре знає обидві мови... що не скажеш про другого. Можливо, треба переставати бути таким толерантним, а починати все-таки відстоювати свою думку, свої права і свою мову, і нехай вже інші підлаштовуються під нас?
Прохання не ображатися тих, хто вважає себе російськомовним, я так, трошки перебільшила та узагальнила для більш яскравого ілюстрації своєї думки.

І ще одне - так як російська мова являється мовою міжнародного спілкування, то це також впливає на більше розповсюдження російської, а не української. Іноземцям набагато простіше та зручніше вивчити російську та спілкуватись на ній і в Росії, і в України, і в багатьої інших країнах, ніж вчити окремо українську та інші мови кожної з країн.

Тобто виходить, що у російської мови по факту більше переваг в умовах розвитку, ніж в української, і ще хтось говорить про притиснення російської та необхідність її захисту?

Ось як раз і відповіла на це запитання, див. вище.

Ирина Гушлевская

Заходил(а): 21.03.2012
Район: Заводской - Лески
Ирина Гушлевская
VIP пользователь
   10 July 2012
Дівчата, дозвольте влитися у вашу когорту
І додати пару слів.
Я 5 років навчалася в Києві, у нас в аспірантурі все спілкувалися лише українською, і повірте, сприймати рідну мову з вуст Семена Гончаренко, наприклад, книжки якого написані саме українською, а потім перекладені на російську, це щось неймовірне!!!!!
Потім ми з родиною переїхали до Харкова. Коли я перший раз в маршрутці почала розмовляти українською, то на мене подивилися так, начебто я з Луни звалилася. І ніхто не відповів. Однак такого відношення до російськой мови я не зустрічала ніде. Чесно кажучи, було дуже боляче, що люди, які живуть в цій країні, так сприймають рідну мову країни.
В Миколаєві відношення майже так ж.
Проте коли мій чоловік переїхав на Україну (це вже було в Харкові), першим питанням було: "А чому люди не спілкуються рідною мовою?" Іноземцеві дуже важко пояснити наші двомовні відносини. В побуті ми спілкуємося турецькою, чоловік у Харкові вивчив російську, проте дивиться телевізор лише українською, не хоче проводити турецькі канали, і дуже пишається собою, що почав розуміти мову тієї країни, де живе його родина.
І чомусь, наприклад, в Німеччині, де проживають більше 5 мільонів турецькомовних громадян, ні в кого не виникає навіть думки ввести регіональною мовою турецьку та записувати в паспорті дітей турецькою
Просматривают эту тему:

Forum