Про статистику і кількість/якість я вже писала трохи вище, не хочу повторюватися.
Чи дійсно віспа зникла внаслідок поголовної імунізації, це ще питання. Але не хочу влізати в цю суперечку, допустимо, що це так. І тут саме яскравий приклад створення тепличних умов. Тобто знищення самого вірусу.
Хм... при чому тут щеплення від сказу? Якщо я щось у цьому розумію, це щеплення робиться сами у випадку виникнення потреби, тобто коли вже покусала собака. А не всім дітям підряд про всяк випадок. Чи я помиляюсь, і вже роблять всім підряд?
Не треба мені приписувати того, чого я не говорила, я не є ярим противником щеплень як таких. Я лише проти нав'язування масовості і обов'язковості всім дітям підряд. Формально начебто батьки можуть відмовитися, але всі прекрасно знають, скільки проблем у них і у їх дітей відразу виникає з дитсадочками, школами тощо.
Наприклад, в цьому році я вибрала меншим злом саме зробити Манту дочці, бо ми переходили в нову школу, і цю пробу робили на початку року. Після попередньої розмови з медсестрою з намаганням відмовитися, я представила собі, скільки психологічного негативу отримає моя дочка, якщо я буду наполягати на відмові і далі, тобто "попру танком". В мене було дуже мало часу на прийняття рішення, ми з дочкою переговорили, і сумісно вирішили, що на цей раз зробимо. Але потім я вже перерила Інтернет і знайшла варіанти, що можна замінити цю пробу аналізом крові, так що в наступному році буду говорити з медсестрою більш детально на цю тему, тобто щоб і в них не було проблем, і ми зайвий раз не кололи дитину.