Миколаївський обласний краєзнавчий музей

Миколаївський обласний краєзнавчий музей

Украина, ул. Набережная, 29, 37-70-14, 37-70-18, 37-70-32
отзывов еще нет
Просмотров: 6872

Миколаївський обласний краєзнавчий музей

  • Адрес: ул. Набережная, 29
  • Телефон: 37-70-14, 37-70-18, 37-70-32

Миколаївський обласний краєзнавчий музей один з найстаріших музеїв України. Офіційною датою його

відкриття вважається 15(28) грудня 1913 року. Але історія музейної справи в краї починається ще у 1803 р., коли у Миколаєві при Депо карт було створено Кабінет рідкостей. Біля витоків кабінету-музею стояв адмірал де Траверсе. За більш ніж 40-річну історію свого існування музей зібрав цінну колекцію. За свідченням очевидців, які відвідували музей на початку XIX століття, у музеї, крім античних археологічних пам'яток, знаходилися мінерали, раковини, опудала тварин, етнографічні експонати. Знаходилися там і мапи, плани міст, будівель, моделі кораблів. Зібрання було традиційним на той час - кунсткамерним, коли природничі експонати знаходилися поряд з античними. У 30-х роках XIX століття, предмети з кабінету-музею було передано до Одеси, Керчі та Херсона, і лише невелика частина експонатів залишилася у Миколаєві у Чорноморській штурманській роті.

Сьогодні Миколаївський обласний краєзнавчий музей значне музейне об'єднання. Загальна кількість основного фонду налічує більш 300-т тис. одиниць збереження. Це, перш за все, унікальна природнича колекція, предмети археології, починаючи від періоду пізнього палеоліту і до козацької доби, колекція стародруків, предмети культу, етнографії, нумізматика, зброя, тощо.

Значний внесок у музейну справу на Миколаївщині зробила Людмила Дмитрівна Хлопинська, заслужений працівник культури України, лауреат Державної премії України ім. Т.Г. Шевченка. Усе своє творче життя вона присвятила музейній справі - була науковим співробітником, завідуючою Музеєм суднобудування і флоту, директором Миколаївського обласного краєзнавчого музею. Саме під час її керівництва музею було передано комплекс Старофлотських казарм, побудованих за проектом архітектора К. Акройда у сер. XIX ст. Тут планується відкрити музейне містечко з різнопрофільними музеями, художніми салонами, антикварними і букіністичними лавками, майданчиками для проведення етнографічних фестивалів та історичних реконструкцій.
Сайт Музею http://www.museum.mk.ua/

Ціни вхідних квитків по музею

Основна експозиція:

для дітей — 10 грн.

для дорослих  — 15 грн.

Нова програма майстер-класів
«Миколаївщина багатонаціональна»

http://www.museum.mk.ua/


Прямой эфир
03 июля 2016
IIrina не сможет пойти на встречу Оберегова лялька «Дзвіночок бажань»
03 июля 2016
IIrina пойдет на встречу Оберегова лялька «Дзвіночок бажань»