Центральна бібліотека ім. М.Л.Кропивницького

Центральна бібліотека ім. М.Л.Кропивницького

Украина, вул. Потьомкінська, 143а, Приймальня – 24-01-10
отзывов еще нет
Просмотров: 7116

Центральна бібліотека ім. М.Л.Кропивницького

  • Адрес: вул. Потьомкінська, 143а
  • Телефон: Приймальня – 24-01-10

Центральна бібліотека ім М.Л.Кропивницького ЦБС для дорослих була заснована 14 серпня (1-го за старим стилем) 1900 року як відділення Миколаївської громадської бібліотеки (нині Обласна універсальна наукова бібліотека ім. О.Гмирьова).

З часом діяльність бібліотеки поступово розширювалась. Вона все більше здійснювала свої просвітницькі цілі, заради яких її було створено. З кожним роком бібліотека набувала популярності серед мешканців міста. Навіть в тяжкі роки Першої світової війни в середньому бібліотеку відвідувало до 100 читачів в день.

Як відділення Миколаївської Центральної бібліотеки (колишньої Громадської) бібліотека проіснувала до 1922 року. В березні того ж року відділення було включено до бібліотечної мережі міста і почало своє існування як Перша міська районна бібліотека.

Майже піввіку, з 1916 по 1962 роки, бібліотеку очолювала Марія Федорівна Карклінг. Саме вона зберегла фонди бібліотеки в роки Великої Вітчизняної війни, багато зусиль доклала щодо їх поповнення в післявоєнний період, розширила приміщення бібліотеки.

За повоєнні роки бібліотека продовжувала розвиватись і вже в 70-ті роки стала однією з найбільших бібліотек міста. Це дозволило їй в 1978 році стати Центральною бібліотекою Централізованої бібліотечної системи для дорослих, яка об’єднує 21 бібліотеку-філіал та 3 бібліотечні пункти.

В 1990 році за пропозицією Миколаївського відділення Спілки письменників України бібліотеці присвоєно ім'я М.Л.Кропивницького - засновника театру корифеїв, письменника і актора, композитора, уродженця Миколаївщини.

В 1991 р. в житті бібліотеки відбулася знаменна подія: бібліотека отримала нове, спеціально побудоване приміщення, що відкрило нові можливості для її розвитку. З цього часу бібліотека стає центром впровадження нових прогресивних технологій обслуговування читачів: з 1992 року – однією з перших розпочала комп’ютеризацію бібліотечних процесів, а з 1996 – стала частиною міжнародного інформаційного простору через мережу Інтернет, з 1999 року входить в Український електронний бібліотечний консорціум “Інформатіо”.

Сьогодні бібліотека – одна з найвизначніших бібліотек міста, яка стала центром громадського інформування та спілкування. Її фондами користується понад 20 тис. користувачів. Бібліотека зазначила свою місію в допомозі мешканцям міста набувати знання протягом всього життя та в задоволенні їх різноманітних інтересів.

Бібліотека відкрита для співпраці з представниками влади, різними установами і організаціями, міжнародними фондами, засобами масової
інформації.

Літературний сквер м. Миколаєва

Одним з основних напрямків діяльності Центральної бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького є популяризація літературного краєзнавства, підтримка творчості миколаївських письменників та місцевого книговидання. У бібліотеці традиційно проходять творчі літературні вечори, презентації, зустрічі жителів Миколаєва з місцевими авторами. Щорічно бібліотека організовує виставку місцевих видавництв «Миколаївська книга».

За ініціативи Центральної бібліотеки ім. М.Л. Кропивницького спільно з Миколаївським міським благодійним фондом МЕТА на прилеглій території бібліотеки було створено Літературний сквер. 28 жовтня 2011 року, під час IV Миколаївських екологічних читань, відбулось урочисте закладання гранітного каменю, на якому встановлено табличку з написом «Літературний сквер. Закладено 28 жовтня 2011 р.», та висаджено перший декоративний саджанець на честь Року поезії Е. Январьова на Миколаївщині.

У майбутньому планується створити на цьому місці невелику благоустроєну зелену зону відпочинку де жителі мікрорайону зможуть відпочивати, змістовно проводити дозвілля, творча інтелігенція буде мати умови для комфортного спілкування, а бібліотека відкриє літній читальний зал.

 

Україна, 54003 м.Миколаїв, вул.Потьомкінська, 143а
Приймальня – 24-01-10
Заступник директора – 55-03-60
Бухгалтерія – 24-90-92
Відділ бібліотечного маркетингу та менеджменту – 24-41-20
Центр соціальної активності та партнерства – 55-03-60
Інформаційно-бібліографічний відділ – 24-70-28
Відділ формування і використання єдиного фонду – 55-19-64
Відділ електронної інформації – 55-19-58
Відділ обслуговування користувачів –
сектор реєстрації користувачів і реклами – 24-40-41
Господарський відділ – 24-91-89
Факс: (0512) 57-53-43
Е-mail: clib@gorlib.mksat.net


Прямой эфир