• 0 Поддержать автора
  • Поделиться

Вальдорфская школа в Николаеве - ваши мнения

Fёkla   
VIP пользователь   
01 July 2010 18513 104
dina_barta

dina_barta

Заходил(а): 17.01.2021
Район: Центральный - Соляные
Телефон: 063-28-78-444 (viber)
dina_barta
VIP пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 18:09)
Вот, как можно бороться с недостатками школы? Дина, Вы что смеетесь? Ведь даже  права ребенка в нашей стране только на бумаге. Хорошее обучение в школе не всегда означает успех в будущем!

З останнім згодна.
Щодо першого - ні,  не сміюся, боремося ж)
Тяпа

Тяпа

Заходил(а): 23.09.2025
Район: Центральный
Телефон: 099 050 8599
Тяпа
Хранитель форума
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 18:23)
Ти так собі уявляла "звичайні уроки", які за епохальними йдуть? Думаю, ні. І порівняння з англійською спецшколою недоречне, бо там не кидають епоху і не беруться за іншу, а протягом всіх навчальних років мають по 8 годин англійської. Зовсім інший підхід. І про зміну "фокуса" я також не згодна, що це плюс. Системність для мене - це постійна актуалізація, а не вивчили тему (механіка) з певного предмета (фізика) впродовж місяця - закинули цей предмет до наступного навчального року, "далі буде..." (оптіка).

При чем тут, есть у них самих перерывы или нет :) Я не говорю, что в вальдорфской есть особые плюсы, я просто выдрала у них идею, которую можно видоизменить как угодно. И никто не заставляет бросать какие-то предметы, просто меньше распыляться и мельчить. Вот ребенок у нас должен отсидеть пять разных уроков, а дома потом приготовить уроки к пяти предметам на следующий день (не все из которых уже были сегодня в школе). Итого он должен вникнуть в огромное количество совершенно разной информации, каждый раз переключаясь. Гораздо проще было бы подготовить больший объем, но по 2-3 предметам. И еще - пары в институте-то не зря придуманы :)

P.S. Да фиг с ними, все равно мы тут впустую разговариваем ;)
Когда загоняют в угол, можно стать биссектрисой, опуститься до медианы, веря в то, что третьего не дано. А оно есть, и зовут её – высота. (с) А.Попов

¡иɯʎdʞ ин ʞɐʞ 'ɐнɔɐdʞǝdu qнεиЖ))

ola

ola

Заходил(а): 06.05.2019
Телефон: 095-294-05-75
ola
Активный пользователь
   27 October 2013
По поводу мотивации и других "родительских траблов", что Вы описали... Природа заложила естественную любознательность в ребенка, т.е. на определенном этапе, даже если его специально не обучать чему-то, то он спросит - а как это посчитать, а что такое молния, а как понять по часам время... и т.д. Эта любознательность и должна развиться в умение и желание целенаправленно учиться - заниматься учебной деятельностью. Что мы наблюдаем сегодня? Мы видим, что детей младшего дошкольного возраста начинают ГОТОВИТЬ к школе. Именно готовить! В подавляющем большинстве так называемых Школ раннего развития (честно говоря, идиотское словосочетание, если вдуматься), происходит приучивание детей к сидению за партой и вдалбливание цифр и букв, пусть даже и в завуалированной форме - в "игре в буквы и цифры". Ребенку дошкольного возраста сидение и целенаправленное обучение не свойственно, поэтому его природная любознательность начинает "сдавать позиции" - он приучивается сидеть, молчать, повторять... Затем его отдают подготовку к школе - тут родители и учителя отрываются над ребенком по "полной программе"! Совершенно забывая, что он ДОшкольник, и его ведущая деятельность вовсе не учение, а игра.
Что дальше? Он идет в 1 класс, и снова сидение, долбление того, что он уже знает из подготовки к школе, уроки идут вне учета того, интересно ему или нет, понял он или нет. И так - всю начальную школу. К 5 классу большинство нормальных детей во-первых, устают так учиться, учеба перестает ассоциироваться с чем-то интересным, любознательность продолжает сдавать позиции. К старшей школе мотивация вообще теряется, т.к. дети видят, что диплом вовсе не означает наличие хорошей работы, что отличный аттестат вовсе не гарантирует получение востребованного высшего образования, что учиться в среднестатистическом ВУЗе также неинтересно, как и в школе...
Что может сделать родитель? Если система зашла в тупик! Если круг продолжает замыкаться: в педвуз идут самые слабые, те, кто никуда не поступили, те, которым самим не интересно учиться, КАК они могут учить других? Школа финансируется по остаточному принципу, и отстала от науки на 70 лет, учителей-предметников не хватает в городе, а что говорить о селе?
В наш век электроники и информационного поля уже не столь важно знать таблицу умножения или иметь красивый почерк, важно научиться учиться и добывать и обрабатывать информацию - то, чему школа не учит вообще! И приходят потом эти неучи с аттестатом о среднем образовании в ВУЗ и продолжают там "учиться" как их научили в школе - сдал, списал и - ЗАБЫЛ!
Это - профанация образования в широком смысле слова, в ВУЗе уже никто не горворит о дополнительных источниках - лишь бы могли повторить что на лекции было...
 И из года в год это становится все печальнее.
dina_barta

dina_barta

dina_barta
VIP пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 18:46)
При чем тут, есть у них самих перерывы или нет :) Я не говорю, что в вальдорфской есть особые плюсы, я просто выдрала у них идею, которую можно видоизменить как угодно. И никто не заставляет бросать какие-то предметы, просто меньше распыляться и мельчить. Вот ребенок у нас должен отсидеть пять разных уроков, а дома потом приготовить уроки к пяти предметам на следующий день (не все из которых уже были сегодня в школе). Итого он должен вникнуть в огромное количество совершенно разной информации, каждый раз переключаясь. Гораздо проще было бы подготовить больший объем, но по 2-3 предметам. И еще - пары в институте-то не зря придуманы :)
Так пари не вальфдорці придумали, це не їхня ідея. А для того, щоб залучили в традиційні школи дещо з їх "епох", доведеться змінити майже все)))
Я цитувала, бо не впевнена була, що ти правильно зрозуміла специфіку їхнього навчання. Вичитала таке розуміння з прикладу про англійську у спецшколі: там англійська - кожного дня, "епоха", до речі, безперервна, але ж за нею інші освітні предмети. У вальфдорців епохальний предмет, а потім не інші освітні, а малювання-танці-співи усілякі. Ти ж пропонуєш те, що і зараз в деяких школах є, і я проти цього аж ніяк не виступаю. Модульна освіта, цикли тощо - це не нове слово у педагогіці. Вальдорфці зі своїми епохами на тлі цього - секта якась.
tasha_84

tasha_84

Заходил(а): 08.02.2016
tasha_84
VIP пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 18:49)
По поводу мотивации и других "родительских траблов", что Вы описали... Природа заложила естественную любознательность в ребенка, т.е. на определенном этапе, даже если его специально не обучать чему-то, то он спросит - а как это посчитать, а что такое молния, а как понять по часам время... и т.д. Эта любознательность и должна развиться в умение и желание целенаправленно учиться - заниматься учебной деятельностью. Что мы наблюдаем сегодня? Мы видим, что детей младшего дошкольного возраста начинают ГОТОВИТЬ к школе. Именно готовить! 
 И из года в год это становится все печальнее.

Вы что на другой планете живёте?
сейчас многие дети с атрофированной любознательностью и чёткой зависимостью от телевизора и др развлекательно не напрягательных гаджетов..
о каком естественном трансформировании речь ? у многих детей которых просто любят и не занимаются целенаправленно задержки речевого и психологического развития... и если сложа лапки ждать когда же его любознательность выйдет из анабиоза то можно и не дождатся ..
и к стати говоря если мотивацию вовремя не вложить и не обьяснить то реб может запросто вообще не напрягатся всякими там знаниями, а чё и так нормально))
ola

ola

ola
Активный пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 18:58)
сейчас многие дети с атрофированной любознательностью и чёткой зависимостью от телевизора и др развлекательно не напрягательных гаджетов..
о каком естественном трансформировании речь ? у многих детей которых просто любят и не занимаются целенаправленно задержки речевого и психологического развития..

У нас дома нет телевизора, нет планшета и компьютерных игр для детей. Это у нас. Я занимаюсь своими детьми сама. А кто-то сдает их в сад в годик. А кому-то легче дать планшет с дебильной игрой, лишь бы не отвлекал. И "просто любить" для многих - большая загадка...
Я не об этом. Посмотрите ролик, к-рый я предложила ранее, я согласна с ним на 100% .
dina_barta

dina_barta

dina_barta
VIP пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 18:49)
По поводу мотивации и других "родительских траблов", что Вы описали...
Крик душі і неможливо не погодитися. Але що дає домашня освіта? Цікавість до навчання, мотивацію? А потім куди? В той самий виш, де у кращому випадку переказати своїми словами лекцію? Що можемо зробити ми? Особливо враховуючи, що домашня освіта в зародковому стані і там проблем не менше, ніж в традиційній. Щодо себе, то і мої дошкільнята, і учні, і студенти вчаться по-іншому. без формування комплексів та нерозуміння цілісності світу, а у старших - ще і з ламанням звички "списав-здав-забув".
ola

ola

ola
Активный пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 18:58)
о каком естественном трансформировании речь ? у многих детей которых просто любят и не занимаются целенаправленно задержки речевого и психологического развития... и если сложа лапки ждать когда же его любознательность выйдет из анабиоза то можно и не дождатся ..
и к стати говоря если мотивацию вовремя не вложить и не обьяснить то реб может запросто вообще не напрягатся всякими там знаниями, а чё и так нормально))
Интересно, какую мотивацию Вы вкладываете? Какую мотивацию можно вложить ребенку этого возраста, если ему не интересно?
ola

ola

ola
Активный пользователь
   27 October 2013

повтор
dina_barta

dina_barta

dina_barta
VIP пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 19:05)
У нас дома нет телевизора, нет планшета и компьютерных игр для детей. Это у нас. Я занимаюсь своими детьми сама. А кто-то сдает их в сад в годик. А кому-то легче дать планшет с дебильной игрой, лишь бы не отвлекал. И "просто любить" для многих - большая загадка...
Я не об этом. Посмотрите ролик, к-рый я предложила ранее, я согласна с ним на 100% .

Гадаю, що з таким підходом Ви цілком впораєтеся з традиційною школою без навіть мінімальних втрат. Саме такий шлях я обрала для молодшої дитини (домашня освіта + традиційна школа).
ola

ola

ola
Активный пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 19:06)
Крик душі і неможливо не погодитися. Але що дає домашня освіта? Цікавість до навчання, мотивацію? А потім куди? В той самий виш, де у кращому випадку переказати своїми словами лекцію? Що можемо зробити ми? Особливо враховуючи, що домашня освіта в зародковому стані і там проблем не менше, ніж в традиційній. Щодо себе, то і мої дошкільнята, і учні, і студенти вчаться по-іншому. без формування комплексів та нерозуміння цілісності світу, а у старших - ще і з ламанням звички "списав-здав-забув".

Необходимо менять ситуацию! Да, есть такие люди, как Вы, которым не все равно, которые изучали историю педагогики, у которых есть душа, которая может кричать от увиденного, но их -единицы. Что мы можем сделать? Хороший вопрос...
Ну, конечно, продолжать работать и совершенствоваться самим)). Я вижу решение в сдвиге общественного мнения и в поднятии проблемы на общественном уровне, ведь 98% людей в Николаеве идут проторенной дорожкой: сад- проблемы - подготовка к школе- школа - проблемы- ВУЗ - проблемы... Обвиняя в неудачах и проблемах этого же ребенка...
Сложная тема, но нужная!
ola

ola

ola
Активный пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 19:11)
Гадаю, що з таким підходом Ви цілком впораєтеся з традиційною школою без навіть мінімальних втрат. Саме такий шлях я обрала для молодшої дитини (домашня освіта + традиційна школа).

Посмотрим, очень надеюсь, что справимся. Но хочется Красоты в школе, хочется интереса и горящих глаз, хочется здоровья, хочется Человеколюбия и уважения, хочется возвышенности и одухотворенности, хочется затаенного дыхания!!! Неужели наши дети этого не заслуживают??!
Надо работать над собой, и ситуация будет меняться)))!
Удачи Вам!
dina_barta

dina_barta

dina_barta
VIP пользователь
   27 October 2013
Розрубати цей гордієв вузол самотужки в межах держави або міста неможливо, революції не буде. Залишається тільки працювати та самовдосконалюватися самим.
В освітньому проекті, про який згадувала вище, батьки відмовилися від садка, шкіл раннього розвитку, підготовчого відділення. Дитину забрали до однієї з найкращих шкіл міста що називається "з руками і ногами", вчиться вона, не напружуючися, над д/з не помирає, кілька секцій встигає відвідувати кожного дня, багато разів достроково складала різні види контролю у школі і займалася своїми не шкільними справами. Дитина завжди у гуморі, всміхнена, фізично розвинена, нічим не хворіє, проблем з поставою та зором не має, проте має мотивацію. Мені це подобається, тому мрію відтворити проект у власній родині.
Не всім, на жаль, доступний цей метод освіти. Потребує в першу чергу самовідданості і вільного графіку батьківського.

Анна Игоревна

Заходил(а): 11.08.2021
Телефон: 068 270 56 76
Анна Игоревна
Рукодельница
   27 October 2013
А почему необходимо в современном мире копировать педагогику 100 летней давности. Я, как мама и педагог, считаю, что необходимо создать свою современную педагогику, но обязательно взять те аспекты той же вальдорфской, которые актуальны сегодня. 
oksi

oksi

Заходил(а): 24.07.2022
Район: Ленинский - ЮТЗ
Телефон: 0635949898
oksi
VIP пользователь
   27 October 2013
Как Вам такая статья "Недостатки традиционной системы образования" http://rebenokh1.narod.ru/obrpretenz1.htm  ?
Все под одним небом живём, но горизонт у всех разный...
Все орфографические ошибки в моих ответах - исключительная вина моего безграмотного компьютера. Откуда он берет такие буквы и почему пропускает другие, я не знаю.
Вера1690

Вера1690

Заходил(а): 26.08.2019
Вера1690
VIP пользователь
   27 October 2013
Ось зараз читаю "два капітана", зустріла по епохальній темі метод

Цитата:
Помнится, мы проходили утку. Это были сразу три урока: география, естествознание и русский. На уроке естествознания утка изучалась как утка какие у нее крылышки, какие лапки, как она плавает и так далее. На уроке географии та же утка изучалась как житель земного шара: нужно было на карте показать, где она живет и где ее нет. На русском Серафима Петровна учила нас писать «у—т—к—а» и читала что—нибудь об утках из Брема. Мимоходом она сообщала нам, что по—немецки утка так—то, а по—французски так—то. Кажется, это называлось тогда «комплексным методом». В общем, все выходило «мимоходом». Очень может быть, что Серафима Петровна что—нибудь перепутала в этом методе.
дружина олігарха

Я люблю свою Родину как дурак
"Ще не вмерла" пою поднимая флаг

Слава Україні!
tasha_84

tasha_84

Заходил(а): 08.02.2016
tasha_84
VIP пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 19:08)
Интересно, какую мотивацию Вы вкладываете? Какую мотивацию можно вложить ребенку этого возраста, если ему не интересно?

Извините если резковато выразилась/65 наболело!
Ваш подход  замечательный, мы тоже стремимся к максимальному ограничению всех этих "благ", Но есть бабушки, друзья и знакомые но это мы отошли уже далеко.
Мотивация? обьясняю для чего нужно делать то или иное задание, что ели хочешь что то уметь или знать, то нужно напрягатся и прилагать усилия.. Хочешь быть врачом? ок , будешь но прийдётся поднапрячься что бы лечить а не калечить в таком русле со старшим)) Ищу подход, как подать информацию что бы было интересно ну а как иначе? 
даже карапузов мы всё время мотивируем- учится произносить слова, ходить, быть самостоятельным...просто задачи со временем меняются и подача мотивации тоже)
dina_barta

dina_barta

dina_barta
VIP пользователь
   27 October 2013

Цитата: Ссылка (27 Октябрь 2013 19:54)
А почему необходимо в современном мире копировать педагогику 100 летней давности. Я, как мама и педагог, считаю, что необходимо создать свою современную педагогику, но обязательно взять те аспекты той же вальдорфской, которые актуальны сегодня. 

А чому копіювати саме сторічної давності? Тобто свідомо ігнорувати весь її розвиток впродовж цієї сотні років? Педагогіка не з"явилася сталою та непохитною. Розвивалася, вдосконалювалася, пропонувала різні шляхи та методи. Щось прижилося, щось ні. Є цілі сайти предметників, на яких вони обмінюються інтерактивними методами навчання, вдосконалюють опрацьовані на практиці дидактичні принципи. До речі, в межах тієї самої традиційної системи. Це і є сучасна педагогіка. А як Ви пропонуєте створити свою сучасну педагогіку?
dina_barta

dina_barta

dina_barta
VIP пользователь
   27 October 2013
Очень может быть, что Серафима Петровна что—нибудь перепутала в этом методе.

- за це 5+))
moonsun

moonsun

Заходил(а): 20.10.2017
Район: Центральный
moonsun
VIP пользователь
   27 October 2013
опишу схематично наш досвід. школа раннього розвитку в нас закінчилася після першого заняття, саме тому, що це бкла та ж Ж, тільки в профіль, що і звичайна школа, тільки ще й будь-яка дитина мала робити що завгодно, коли завгодно, заважаючи всім, чи не встигаючи, чи випереджаючи, і це викликало однакову усмішку у "педагогів". від чого були у захваті мамочки, я не зрозуміла, чоловік утримався від коментарів вголос, але мав дуже красномовний вираз обличчя, коли ми вийшли. у садочку єдину задачу, яку ми поставили перед собою - навчити дитину самостійно вчасно згадувати, що треба щось робити з домашки, перед дитиною - відрізняти своє  "не розумію", "не знаю", "потребую допомоги", "не хочу", "втомився, зроблю потім", "не буду, бо не буду (за Портосом)" і обирати дію у кожному випадку. на підготовку він йшов, щоб познайомитись зі школою, привчитись до сидіння на уроках, регулярних домашніх завдань, які перевіряють. до речі, пішов у повні 6 років, взагалі не роздивлялись варіанти на випередження. в нас геніальна, розумна, талановита дитина, але це не є для нас підставою ставити експерименти над його фізичним і психічним здоров'ям і ігнорувати вікові етапи формування мозоку і розумової діяльності. в молодшій школі попередні навички відрізняння посилились, додались навички самостійного пошуку відповідей усіма можливими шляхами: пошукати в книжках, прийти спитати батьків, а не сидіння всією родиною над уроками, зателефонувати комусь, якщо батьки зайняті чи не в настрої, бо школа є обов'язком і турботою сина, а не нашою, залізти в нет, бо це величезне джерело інформації і тренажер по відсіюванню інформації. маємо відмінника, який цікавиться науками, читає багато і з задоволенням, цілком соціальний, в тому числі дивиться маскульт і грається на компі, при цьому розуміє, навіщо ми цензуруємо, чому вимкнено телебачення, чому під забороною деякі види розваг і абсолютно не контролюються інші.
мій висновок: не треба вигадувати велосипед, не треба кидати дитину у вир соціальних трендів і не треба його відривати від сучасного йому соціуму і світу. треба дитині дати достатньо вільного простору, залишити його і собі, не стаючи заручниками свого батьківства, бо так можна і загратися, треба завжди поєднувати поняття свободи і відповідальності для всіх в родині, пояснювати собі і дитині кожний свій вибір і наполягання, змінювати точку зору, якщо джерело переконання було у звичці,а не в ефективності.

перепрошую за форматування і очепятки, тикаю з планшета :-)
Перемогла в собі толерастію. Відверто не поважаю тих, хто бажає нашим дітям і онукам того, від чого страждали наші батьки і діди. Зневагу проявляю у будь-який незаборонений законодавством і правилами форуму спосіб. Роблю це навмисно і з задоволенням.

Україні фактично оголошено війну. Кожний, хто підтримує словом і ділом країну-агресора, РФ, є військовим злочинцем. Ваша, зрадники, точку зору є підставою для неповаги, ненависті і всіх інших почуттів і дій, на які нормальний громадянин держави здатний до нападників і їхніх прибічників.

Просматривают эту тему:

Forum