• 0 Поддержать автора
  • Поделиться

Школьные (и не только) задачки)

Мелисента   
Модератор   
09 February 2011 66604 711
jozh

jozh

Заходил(а): 17.12.2013
jozh
VIP пользователь
   02 December 2012
Цитата: #5898 Тяпа 02 December 2012, 23:30
Вынуждена уйти и оставить вас ломать голову!  :) 
Ну нормально - провокацію закинули і втікли!
Я ще чекатиму завтра правильних відповідей! 
Страшно - це коли ти вбиваєш в собі Людину. Не можна керуватись страхом, коли вирішується твоя доля.
Ставлюся з відвертим презирством до будь-кого, хто підтримує нинішній владний режим хоча б за допомогою слів типу "всі вони однакові" або вірою в телевізійні новини.
Не жалію і не співчуваю тим, хто трясучись робить проти власної совісті те, що велено зверху, оправдуючись тяжкою долею чи необхідністю зберегти роботу.
Я не повинна жити за правилами тих, хто продав і далі продає майбутнє наших дітей за гречку або за свій страх. І тим паче не повинна їх за це поважати.
Покинула форум, бо не хочу більше годувати тролів, та ще й за підтримки модератором.
dina_barta

dina_barta

Заходил(а): 17.01.2021
Район: Центральный - Соляные
Телефон: 063-28-78-444 (viber)
dina_barta
VIP пользователь
   03 December 2012
Олю, вже другий рік сміємося с учнем над цією "експерементальною" Скворцовою. Так не можна. Багато помилок, багато зайвих рухів. З ії схемами до простих задач у 1 кл. ще можна розібратися, а в схемах до складених задач (на кілька дій, діти розв"язують за півхвилини усно) автор сама плутається жорстоко, є очевидні невідповідності в самому підручнику.
Крім цього, у 2 кл., коли вже швидко розв"язують приклади з переходом через десяток в межах 100, автор пропонує вивчити та застосовувати такі правила:
Наприклад, 7+8=
1. 7 - це 5+2, тому 5+2+8=5+10=15 (там стрілочками позначено, що до чого тулити).
2. Замінюємо 8 на 10 з подальшим відніманням 2: 7+10-2=15
3. не пам"ятаю))

Або 15-8=
1. 15 - це 7+8 (вже можна і здогадатися, але не все так просто), тому 7+8-8=8-8+7=0
2. 8 - це 5+3, тому 15-5-3=7
3. Замінюємо 8 на 10 з подальшим додаванням 2: 15-10+2=7
Після цього у розумних дітей починаються проблеми.
Тому коли учень у д.з. на пропозицію обчислити вирази будь-яким зручним для тебе способом, просто написав відповідь після "=", а не розписував на рядок ці дурниці, я сказала "Молодець. Це дійсно зручний спосіб".
Щодо фігур :) Є її власний сайт: http://skvor.info/
Там є методичні рекомендації. Наприклад. такі: http://skvor.info/files/books/lessons_1-class_1-32.pdf
Але в них не пояснюються випадки, коли в ланцюжку змінюються кілька категорій (наприклад, колір та форма) одночасно, а в підручниках таке трапляється. Наприклад, тут: http://skvor.info/publications/read.html?id[8]
І в поясненнях розбивки на кілька фігур я також не побачила, просто ланцюжок і стрілка в кінці.
Отже не перенапружуйтесь, помилок у завданнях дійсно багато. Це ж експеримент, хто там його вичитувати буде))

Мел, в твоїх задачах чомусь "шапку" не відсканували, мабуть, просто так вийшло.
Ось повний аркуш: http://www.labirint.ru/screenshot/goods/272556/17/
"найди две задачи, обведи  их номера и реши")) Решта - не задачі просто. Там нижче всього лише 2 місця під відповіді,  бо 2 з 5 розв"язати можна.
Мурена

Мурена

Заходил(а): 18.05.2013
Мурена
VIP пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 dina_barta 03 December 2012, 00:16
О
Наприклад, 7+8=
1. 7 - це 5+2, тому 5+2+8=5+10=15 (там стрілочками позначено, що до чого тулити).

гы... я именно так и считаю
OlkaPro

OlkaPro

Заходил(а): 26.01.2016
Район: Заводской - Лески
OlkaPro
Пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 Тяпа 02 December 2012, 22:27
А я как раз хотела коллективным умом решить задачку из нашей тетради... Мы с ребенком срезались )) Все обычно довольно легко решаются, а тут, мне кажется, зеленая фигура лишняя, потому что получается несколько вариантов решения, да и в учебнике без нее, правда, немного по-другому. Как вы думаете?

Еще пару сейчас посмотрю...
я полагаю  - если нужно добавить только одну фигуру, то это должен быть просто зелёный цилиндр маленького размера))
OlkaPro

OlkaPro

OlkaPro
Пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 Тяпа 02 December 2012, 23:00
Вот мне еще интересно, есть ли однозначно правильное решение у этой задачки?
Сама еще не пыталась хорошо въехать, но давайте как раз и подумаем )) чем еще на ночь заняться? :) Ну ёлки-палки, то же для первоклашек задачи! 
та тут вообще проще простого)))
Зел треуг с красн Треуг - зел Треуг с синим кругом - зел треуг с зел кругом - и синий круг с зел кругом))), при условии что это все фигуры, которые ворона нам хочет всучить)))))))
ПыСы
... хотя опять таки по моему мнению на картинке сорока, или я ошибаюсь?? А от сороки можно свободно ожидать любого подвоха.
OlkaPro

OlkaPro

OlkaPro
Пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 Тяпа 02 December 2012, 23:14
Ну если предположить, что сорока держит все допустимые фигуры, то красного кружочка там нет  И почему не синюю фигуру, раз она только один раз встретилась? )) Не, тут логика обоснованная должная быть.

Кстати, вот сканирнула задачу из учебника, которая соответствует странице в тетради, которая в посте 600041. Ее заменили, видимо неспроста, и тут все полностью логично получается, как я и писала: КРКФКР...:
тут однозначно красный квадрат маленького размера. Почему? Всех цветов по два и форм тоже должно быть по два, а маленький квадрат у нас только один и тот синий
jozh

jozh

jozh
VIP пользователь
   03 December 2012
До чого людей довели, а?
Чоловік мій сьогодні вранці тільки розплющив очі, і зразу мені каже: у тій першій задачі буде маленька зелена пляшечка.
Я ще поки доперла, при чому тут зелені пляшечки, і що за чортівня йому снилася... Виявляється, то він циліндри пляшечками обізвав... Менделєєв, чо...
Пояснення таке: у всіх решти фігур по кольору є пари великий-маленький, а у зеленого немає.
Чоловік каже, що на мить відчув себе генієм і сказав, що він уже достойний вчитися у першому класі.
Страшно - це коли ти вбиваєш в собі Людину. Не можна керуватись страхом, коли вирішується твоя доля.
Ставлюся з відвертим презирством до будь-кого, хто підтримує нинішній владний режим хоча б за допомогою слів типу "всі вони однакові" або вірою в телевізійні новини.
Не жалію і не співчуваю тим, хто трясучись робить проти власної совісті те, що велено зверху, оправдуючись тяжкою долею чи необхідністю зберегти роботу.
Я не повинна жити за правилами тих, хто продав і далі продає майбутнє наших дітей за гречку або за свій страх. І тим паче не повинна їх за це поважати.
Покинула форум, бо не хочу більше годувати тролів, та ще й за підтримки модератором.
Тяпа

Тяпа

Заходил(а): 23.09.2025
Район: Центральный
Телефон: 099 050 8599
Тяпа
Хранитель форума
   03 December 2012
Цитата: #5898 dina_barta 03 December 2012, 00:16
Щодо фігур :) Є її власний сайт: http://skvor.info/
Там є методичні рекомендації. Наприклад. такі: http://skvor.info/files/books/lessons_1-class_1-32.pdf
Але в них не пояснюються випадки, коли в ланцюжку змінюються кілька категорій (наприклад, колір та форма) одночасно, а в підручниках таке трапляється. Наприклад, тут: http://skvor.info/publications/read.html?id[8]
Дина, ну теперь окончательно запутала! Сижу вот читаю размышления Скворцовой... - кто-то может мне пояснить логику?  РФККР..    
За ссылку спасибо, интересно посмотреть! Сайт видела, а до методички не добралась.

А что касается пояснений - дети-то все равно о них не знают, да и родители тоже )) поэтому какая разница, есть они или нет?
Да, имеются такие задачи, но там довольно просто все, например, такое. Здесь визуально гораздо проще, чем через КФР, но считаю, что ребенок должен уметь обосновать логически.
Когда загоняют в угол, можно стать биссектрисой, опуститься до медианы, веря в то, что третьего не дано. А оно есть, и зовут её – высота. (с) А.Попов

¡иɯʎdʞ ин ʞɐʞ 'ɐнɔɐdʞǝdu qнεиЖ))

Тяпа

Тяпа

Тяпа
Хранитель форума
   03 December 2012
Цитата: #5898 OlkaPro 03 December 2012, 05:13
я полагаю  - если нужно добавить только одну фигуру, то это должен быть просто зелёный цилиндр маленького размера))
Ну тут вообще-то должна быть бесконечная последовательность с четким логическим объяснением чередования 

Jozh, ну муж дает, во сне задачи решает! 
Когда загоняют в угол, можно стать биссектрисой, опуститься до медианы, веря в то, что третьего не дано. А оно есть, и зовут её – высота. (с) А.Попов

jozh

jozh

jozh
VIP пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 Тяпа 03 December 2012, 10:11
Ну я ж і кажу - Менделеєв.
До речі, і звуть його так саме - Дмитро Іванович.
Тяпа

Тяпа

Тяпа
Хранитель форума
   03 December 2012
Цитата: #5898 jozh 03 December 2012, 10:16
Ну я ж і кажу - Менделеєв.
До речі, і звуть його так саме - Дмитро Іванович.
Так может, у него еще все впереди?!!! Реинкарнация, зарывшая талант в землю? 

OlkaPro

OlkaPro

OlkaPro
Пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 Тяпа 03 December 2012, 10:11
Ну тут вообще-то должна быть бесконечная последовательность с четким логическим объяснением чередования 

странно, что детям в первом классе задают вопросы по планиметрии "о бесконечной последовательности с возможными вариантами последовательности фигур" (извините за тавтологию).
У меня встречный вопрос: Сам,-а  автор в курсе ответа? Или, предлагаются где-либо варианты ответов? Ну так, чтобы знать насколько правильно справился ребёнок или его родители.
Тяпа

Тяпа

Тяпа
Хранитель форума
   03 December 2012
Цитата: #5898 OlkaPro 03 December 2012, 10:20
странно, что детям в первом классе задают вопросы по планиметрии "о бесконечной последовательности с возможными вариантами последовательности фигур" (извините за тавтологию).
Ну тут-то ничего сложного нет, а логическое мышление развивается. Еще в подготовишке решали похожие задачи - продолжить бусы из геометрических фигур.
Кстати, о подготовишке - попалась на глаза задачка из "Цікавої математики" Федиенко

Хотят узнать, на каком расстоянии она в результате оказалась, а спрашивают о другом. Ну сами же написали - "відійшла на три кроки"!!! И на тестировании у нас была такая же самая формулировка... Или это я уже, наверное, придираюсь, привыкнув к хитрым задачкам на логику?.. 

OlkaPro

OlkaPro

OlkaPro
Пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 Тяпа 03 December 2012, 11:54
Ну тут-то ничего сложного нет, а логическое мышление развивается. Еще в подготовишке решали похожие задачи - продолжить бусы из геометрических фигур.
Кстати, о подготовишке - попалась на глаза задачка из "Цікавої математики" Федиенко

Хотят узнать, на каком расстоянии она в результате оказалась, а спрашивают о другом. Ну сами же написали - "відійшла на три кроки"!!! И на тестировании у нас была такая же самая формулировка... Или это я уже, наверное, придираюсь, привыкнув к хитрым задачкам на логику?.. 
А у нас недавно такая задачка попалась на глаза:
Отгадайте четырёхзначное число по описанию:
Первая цифра - это удвоенная четвертая и на два больше, чем вторая.
Третья цифра на 1 больше первой и на 5 больше четвертой.

Что это за число?

jozh

jozh

jozh
VIP пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 OlkaPro 03 December 2012, 12:12
А у нас недавно такая задачка попалась на глаза:
Отгадайте четырёхзначное число по описанию:
Первая цифра - это удвоенная четвертая и на два больше, чем вторая.
Третья цифра на 1 больше первой и на 5 больше четвертой.

Что это за число?

Це теж для першокласників?
Так-то легко знайти: 8694
OlkaPro

OlkaPro

OlkaPro
Пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 jozh 03 December 2012, 12:17
Це теж для першокласників?
Так-то легко знайти: 8694
2 класс!!!
jozh

jozh

jozh
VIP пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 OlkaPro 03 December 2012, 12:18
2 класс!!!
А, ну тоді ще більш-менш. У другому вже знають арифметичні дії, а далі можна й простим перебором, там остання умова різко полегшує пошук варіантів.
OlkaPro

OlkaPro

OlkaPro
Пользователь
   03 December 2012
Дочурка как-то сразу сообразила.
Тяпа

Тяпа

Тяпа
Хранитель форума
   03 December 2012
Цитата: #5898 OlkaPro 03 December 2012, 10:20
У меня встречный вопрос: Сам,-а  автор в курсе ответа? Или, предлагаются где-либо варианты ответов? Ну так, чтобы знать насколько правильно справился ребёнок или его родители.
Имеется в виду автор учебника? Ну как-то несолидно предлагать родителям ответы для 1 класса ))
Но логику автора я не поняла выше.

dina_barta

dina_barta

Заходил(а): 17.01.2021
Район: Центральный - Соляные
Телефон: 063-28-78-444 (viber)
dina_barta
VIP пользователь
   03 December 2012
Цитата: #5898 Мурена 03 December 2012, 00:29
гы... я именно так и считаю
Це метод "суми зручних доданків", і неважливо, 7 розкладати на 2 і 5 чи 8 на 3 і 5, з цим прийомом вони знайомі з часу вивчення складу чисел. Навіщо у 2 класі заплутувати дітей, ставлячи питання "Як ви дихаєте? Опишіть докладно!" Прийом з дсяткою взагалі жахливий.
Просматривают эту тему:

Forum