Традиції та секрети випікання паски

Кожне великоднє блюдо несе в собі особливий сенс і символ. Особливо це стосується паски.
Після свого воскресіння, Христос сорок днів являвся своїм учням під час трапези. І вони щоразу ставили для нього хліб в центрі столу. Паска - це той самий хліб, який підтверджує, що Ісус воскрес, і присутній разом з нами за великоднім столом.

Щоб паска вийшла пишною і рум'яною, господаркам доводиться поклопотатися. Адже в цьому хлібі багато здоби: масла, яєць, цукру. Такий склад робить її дуже смачною, але і дуже примхливою. При найменшому необережному русі тісто для паски може осісти і випічка не вдасться.

Вважається, що на якість паски впливає навіть настрій, в якому господиня його готує, і атмосфера в будинку. Перед тим, як приступити до готування, прийнято помолитися, щоб налаштувати себе на правильний лад, і очистити енергетику будинку.

Борошно для тіста тричі просівають через густе сито, щоб добре збагатити його киснем. Дріжджі повинні бути обов'язково свіжими, тоді тісто гарантовано підніметься. З сухими, а, тим більше, старими дріжджами можна очікувати будь-яких сюрпризів. Цукор потрібно вибрати невеликий і чистий - у такому найменше сторонніх домішок. Вершкове масло, молоко або вершки, яйця повинні бути свіжими.

Особливий смак паски створюється завдяки букету прянощів, але з ними головне не переборщити. Ваніль, кардамон, шафран, лимонна цедра - все це кладеться в помірних кількостях. І одна пряність повинна переважати над іншими. Також обов'язково додаються цукати, родзинки або мигдальні горішки.  Крім смаку та аромату, шафран дає тісту приємний жовтий колір. Якщо ви не плануєте класти його в тісто, вибирайте яйця з яскраво-помаранчевими жовтками, вони теж дадуть тісту відтінок.

Головне для якісного паски - це не склад тіста, а правильність його обробки. Тісто для паски місять якнайдовше, щоб воно абсолютно відставало від рук і від столу. Підходити воно повинно тричі: перший раз - коли підходить опара, другий раз - коли додані всі продукти, втретє - коли тісто виклали у форму.

Протяги убивчі для паски. Тісто має підходити в теплому місці при температурі 30-45 градусів.
 

Готове тісто не повинно бути рідким, інакше паски распливутся і будуть плоскими. Але з надто щільного тіста вийдуть занадто важкі паски, які швидко черствіють. Тісто має бути такої щільності, щоб його можна було розрізати ножем, і воно до ножа не прилипало, а при діленні пасок не треба було б підсипати муку.  Форму заповнюють тістом лише наполовину, дають піднятися до трьох четвертих висоти форми, а потім ставлять у духовку для випікання.  Випікають паску в зволоженій духовці (для цього вниз ставлять ємність з водою) при температурі 200-220 градусів.


Поділіться з нами своїм рецептом та фотографіями готових пасок на нашому форумі.

Автор: Даша* 00:00, 10 Квітня 2015
4618 0 1

Теги: паска пасха секрети випікання традиції випікання секреты приготовления куличи Пасха


Останні Статті

Як запобігти остеоартрозу?: Поради щодо профілактики цього захворювання Красота, мода и здоровье Як запобігти остеоартрозу?: Поради щодо ...

Остеоартроз — це захворювання, що характеризується зношенням хрящів суглобів, що може призводити до болю, запалення і обмеження рухли...

Інтелігентність не у знаннях, а в здібностях до розуміння іншого Моя семья Інтелігентність не у знаннях, а в здібно...

Багато хто вважає, що інтелігентна людина — це та, яка багато читала, отримала добру освіту (зокрема гуманітарну), подорожувала світо...

Якщо грошей стало мало, можливо, ви відкупилися від біди Моя семья Якщо грошей стало мало, можливо, ви відк...

Якщо ви втратили щось матеріальне, не варто сприймати це як кінець світу. Спробуйте подивитися на ситуацію з іншого боку… Не треб...

Кожен несе свій тягар: мудра притча про те, чому не варто нарікати на свою долю. Моя семья Кожен несе свій тягар: мудра притча про ...

Одного разу людина, незадоволена своїм життям, звернулася до Бога: – Чому моя доля така важка? Чому я повинен нести цей тягар? Може, Ти даси ...

Що ховається за симптомами Вегетосудинної Дистонії? Красота, мода и здоровье Що ховається за симптомами Вегетосудинно...

Вегетосудинна дистонія - означає розбалансування симпатичного і парасимпатичного відділів Вегетативної Нервової Системи (ВНС). ВНС - це час...

Ставимо чіткі межі між тим, що можна, а чого не можна дитині. Воспитание детей Ставимо чіткі межі між тим, що можна, а ...

Часто малюки не вміють спокійно реагувати на заборони і їх важко змусити слухатися. Що ж у таких випадках робити? Як перемогти свого вперто...

0 комментариев

Поки що немає повідомлень