Разделы статей
Новости
Разделы сайта

Традиції та секрети випікання паски

Автор: Даша* 00:00, 10 Апреля 2015 4570 0 1


Традиції та секрети випікання паски

Кожне великоднє блюдо несе в собі особливий сенс і символ. Особливо це стосується паски.
Після свого воскресіння, Христос сорок днів являвся своїм учням під час трапези. І вони щоразу ставили для нього хліб в центрі столу. Паска - це той самий хліб, який підтверджує, що Ісус воскрес, і присутній разом з нами за великоднім столом.

Щоб паска вийшла пишною і рум'яною, господаркам доводиться поклопотатися. Адже в цьому хлібі багато здоби: масла, яєць, цукру. Такий склад робить її дуже смачною, але і дуже примхливою. При найменшому необережному русі тісто для паски може осісти і випічка не вдасться.

Вважається, що на якість паски впливає навіть настрій, в якому господиня його готує, і атмосфера в будинку. Перед тим, як приступити до готування, прийнято помолитися, щоб налаштувати себе на правильний лад, і очистити енергетику будинку.

Борошно для тіста тричі просівають через густе сито, щоб добре збагатити його киснем. Дріжджі повинні бути обов'язково свіжими, тоді тісто гарантовано підніметься. З сухими, а, тим більше, старими дріжджами можна очікувати будь-яких сюрпризів. Цукор потрібно вибрати невеликий і чистий - у такому найменше сторонніх домішок. Вершкове масло, молоко або вершки, яйця повинні бути свіжими.

Особливий смак паски створюється завдяки букету прянощів, але з ними головне не переборщити. Ваніль, кардамон, шафран, лимонна цедра - все це кладеться в помірних кількостях. І одна пряність повинна переважати над іншими. Також обов'язково додаються цукати, родзинки або мигдальні горішки.  Крім смаку та аромату, шафран дає тісту приємний жовтий колір. Якщо ви не плануєте класти його в тісто, вибирайте яйця з яскраво-помаранчевими жовтками, вони теж дадуть тісту відтінок.

Головне для якісного паски - це не склад тіста, а правильність його обробки. Тісто для паски місять якнайдовше, щоб воно абсолютно відставало від рук і від столу. Підходити воно повинно тричі: перший раз - коли підходить опара, другий раз - коли додані всі продукти, втретє - коли тісто виклали у форму.

Протяги убивчі для паски. Тісто має підходити в теплому місці при температурі 30-45 градусів.
 

Готове тісто не повинно бути рідким, інакше паски распливутся і будуть плоскими. Але з надто щільного тіста вийдуть занадто важкі паски, які швидко черствіють. Тісто має бути такої щільності, щоб його можна було розрізати ножем, і воно до ножа не прилипало, а при діленні пасок не треба було б підсипати муку.  Форму заповнюють тістом лише наполовину, дають піднятися до трьох четвертих висоти форми, а потім ставлять у духовку для випікання.  Випікають паску в зволоженій духовці (для цього вниз ставлять ємність з водою) при температурі 200-220 градусів.


Поділіться з нами своїм рецептом та фотографіями готових пасок на нашому форумі.

Тэги: паска пасха секрети випікання традиції випікання секреты приготовления куличи Пасха


Похожие статьи

Пасхальные поделки своими руками, которые легко можно сделать вместе с детьми из подручных материалов.

Начнем мы с самых простых поделок пасхальных яиц, смастерить которые смогут даже дети дошкольного возраста при небольшой помощи взрослого. Из пластили...

Читать далее

0 комментариев

Пока нет сообщений