- 0 Поддержать автора
-
Поделиться
jozh
Награды:
jozh
|
Имя: Н Группа: VIP пользователь Сообщений: 6265 Регистрация: 26.05.2011 Заходил(а): 17.12.2013 |
jozh
VIP пользователь
13 September 2012 Цитата: #9313 alisa 13 September 2012, 14:34Не, ну це все ясно
На своїй території вести війну завжди складніше. Але знову ж-таки - що людям від армії? Сталін підіймав армію, заманював нові країни в комуністичний табір, а пересічні громадяни в цей час голодували, жили в злиднях, а в селах взагалі - мало не на правах рабів.
Дядько вже навіть у 60-х роках не зміг піти вчитись в медичний тільки тому, що він був із села. Сказали - якщо із села, то тільки сільгосп і скажи "дякую", що на трактора не посадили ще в 14 років. І байдуже, що людина дуже талановита і могла б принести велику користь в медицині.
але взагалі, звичайно, це все лірика.... В нас зараз все настільки сумно, що ті часи згадувати не варто, хто його знає, що буде після виборів.
Ото дивина, а мої батьки, обоє з села та селянських родин, якраз і отримали вищу освіту саме за радянських часів. А інакше і не мали б жодного шансу.
Припиняйте вже порівнювати види державного устрою, це все дуже велика умовність.
Страшно - це коли ти
вбиваєш в собі Людину. Не
можна керуватись страхом, коли
вирішується твоя
доля.
Ставлюся з відвертим презирством до будь-кого, хто підтримує нинішній владний режим хоча б за допомогою слів типу "всі вони однакові" або вірою в телевізійні новини.
Не жалію і не співчуваю тим, хто трясучись робить проти власної совісті те, що велено зверху, оправдуючись тяжкою долею чи необхідністю зберегти роботу.
Я не повинна жити за правилами тих, хто продав і далі продає майбутнє наших дітей за гречку або за свій страх. І тим паче не повинна їх за це поважати.
Покинула форум, бо не хочу більше годувати тролів, та ще й за підтримки модератором.
Ставлюся з відвертим презирством до будь-кого, хто підтримує нинішній владний режим хоча б за допомогою слів типу "всі вони однакові" або вірою в телевізійні новини.
Не жалію і не співчуваю тим, хто трясучись робить проти власної совісті те, що велено зверху, оправдуючись тяжкою долею чи необхідністю зберегти роботу.
Я не повинна жити за правилами тих, хто продав і далі продає майбутнє наших дітей за гречку або за свій страх. І тим паче не повинна їх за це поважати.
Покинула форум, бо не хочу більше годувати тролів, та ще й за підтримки модератором.
Китиха
Семья:
Награды:
Китиха
|
Имя: Елена Группа: Модератор Сообщений: 9161 Регистрация: 05.01.2011 Заходил(а): 18.04.2021 |
Китиха
Модератор
13 September 2012 Цитата: #9313 alisa 13 September 2012, 14:34Не, ну це все ясно
На своїй території вести війну завжди складніше. Але знову ж-таки - що людям від армії? Сталін підіймав армію, заманював нові країни в комуністичний табір, а пересічні громадяни в цей час голодували, жили в злиднях, а в селах взагалі - мало не на правах рабів.
Дядько вже навіть у 60-х роках не зміг піти вчитись в медичний тільки тому, що він був із села. Сказали - якщо із села, то тільки сільгосп і скажи "дякую", що на трактора не посадили ще в 14 років. І байдуже, що людина дуже талановита і могла б принести велику користь в медицині.
але взагалі, звичайно, це все лірика.... В нас зараз все настільки сумно, що ті часи згадувати не варто, хто його знає, що буде після виборів.
Навпаки, на своїй території простіше, де знаєш кожну стежину, а ворог не знає. Якщо підготуватися, організувати партизанські загони, побудувати укріплення, солдат навчити захищатися, а не нападати, тил віднести далеко в тил, а не виставити, як це було. Карти видати своєї території, а не навпаки.
А це ціна. Все для перемоги мирової революції, на яку був націлений ще Ленін, коли Гітлер ще був безвісним художником.
Може, хоть когось історія навчить.
Китиха
Семья:
Награды:
Китиха
|
Имя: Елена Группа: Модератор Сообщений: 9161 Регистрация: 05.01.2011 Заходил(а): 18.04.2021 |
Китиха
Модератор
13 September 2012 Цитата: #9313 jozh 13 September 2012, 14:40
Ото дивина, а мої батьки, обоє з села та селянських родин, якраз і отримали вищу освіту саме за радянських часів. А інакше і не мали б жодного шансу.
Припиняйте вже порівнювати види державного устрою, це все дуже велика умовність.
В якому це було році? Селянин отримав паспорт громадянина СРСР у 1976 році. Хто він був до того? Невєдома звєрушка. Куди він міг поступити? У людини паспорта нема. Його в готель не пустили б. Собаку в літак пускали, а без паспорта людину - ні. З колективізації до 76 року - кріпацтво у прямому сенсі цього слова. Це якщо голова колгоспу буде милостивий, то випише паспорт і відпустить. Чи тільки в армію. А там вже якось зачепитись.
alisa
Награды:
alisa
|
Имя: alisa Группа: мати-єхидна Сообщений: 18417 Регистрация: 22.10.2009 Заходил(а): 15.07.2023 |
alisa
мати-єхидна
13 September 2012 А вони поступали в 60-х роках?
Ну бачиш, тут дві сторони. Коли на чужій території - тил міцний, ресурсів більше, втрат цивільного населення суттєво менше.
Не твоя вина – що ти батька свого син
А твоя біда – не вміти бути ним
moonsun
Награды:
moonsun
|
Имя: Аля Группа: VIP пользователь Сообщений: 3018 Регистрация: 03.11.2009 Заходил(а): 20.10.2017 |
moonsun
VIP пользователь
13 September 2012
Дозвольте повернутися до термінології, бо мене дуже здивувало, що і для людей нашого віку "націоналізм" - поняття, наближене до фашизму і нацизму.
Є таке ще поняття - шовінізм. Ось тут є не стільки любов і повага до свого народу, скільки протиставлення, надання своєму народові більшої цінності, ніж будь-якому іншому. Наприклад "русские на сдаются!" - приказка дуже наближена (щоб не сказати яскравий приклад) до шовіністичних ідей. Бо скільки я питала, а хто здається і вважає це національною рисою і характеристикою, відповіді не отримала, а люди ніяковіли, бо під фразою лежало тільки почуття пафосних гордощів за приналежність до нації, яка, "зрозуміло", краща за інших. Чому краща, чим краща, за кого краща? Відповідей по суті немає, а от полеміки і побажань можна почути багато
ну це зрозуміло, питання ідентичності - це те, чим людину можна завести з півоберта, отже варто цих тем торкатися тільки, якщо готовий до яскравостей.
Отже, фашизм - це радикальна форма шовінізму. Радикальна, отже, крім відчуття і слоганів, має своїми проявами дії різного ступеня категоричності і безпардонності.
Ще раз про різницю.
Націоналіст кохає, плекає, зберігає і поширює культуру та традиції свого народу, поважає та захищає свою землю та державу.
Шовініст стверджує, що "в нього довший" - культура глибша, література цікавіша, земля красивіша, люди гідніші за будь-які інші. І це не на його думку, а у порівнянні, і так і є, і той, хто цього не бачить, тупий і недолугий, бо не *......вставити_правильну_національність....*, що і підтверджує вірність його точки зору про най-най... і недо...
Фашист згодний з точкою зору шовініста, але вважає його слабким слюнтяєм (що можна пояснити домішками не тієї крові), бо той просто цвірінькає, а не займається справою. А справа - це фізичне винищення всіх, хто не належить до нації "най-най", бо тільки один народ має право дихати повітрям цього світу.
Отже, прирівнювати націоналізм до фашизму, це те ж саме, що прирівняти батька до педофіла, адже обоє стверджують, що люблять дитину.
Є таке ще поняття - шовінізм. Ось тут є не стільки любов і повага до свого народу, скільки протиставлення, надання своєму народові більшої цінності, ніж будь-якому іншому. Наприклад "русские на сдаются!" - приказка дуже наближена (щоб не сказати яскравий приклад) до шовіністичних ідей. Бо скільки я питала, а хто здається і вважає це національною рисою і характеристикою, відповіді не отримала, а люди ніяковіли, бо під фразою лежало тільки почуття пафосних гордощів за приналежність до нації, яка, "зрозуміло", краща за інших. Чому краща, чим краща, за кого краща? Відповідей по суті немає, а от полеміки і побажань можна почути багато
ну це зрозуміло, питання ідентичності - це те, чим людину можна завести з півоберта, отже варто цих тем торкатися тільки, якщо готовий до яскравостей.Отже, фашизм - це радикальна форма шовінізму. Радикальна, отже, крім відчуття і слоганів, має своїми проявами дії різного ступеня категоричності і безпардонності.
Ще раз про різницю.
Націоналіст кохає, плекає, зберігає і поширює культуру та традиції свого народу, поважає та захищає свою землю та державу.
Шовініст стверджує, що "в нього довший" - культура глибша, література цікавіша, земля красивіша, люди гідніші за будь-які інші. І це не на його думку, а у порівнянні, і так і є, і той, хто цього не бачить, тупий і недолугий, бо не *......вставити_правильну_національність....*, що і підтверджує вірність його точки зору про най-най... і недо...
Фашист згодний з точкою зору шовініста, але вважає його слабким слюнтяєм (що можна пояснити домішками не тієї крові), бо той просто цвірінькає, а не займається справою. А справа - це фізичне винищення всіх, хто не належить до нації "най-най", бо тільки один народ має право дихати повітрям цього світу.
Отже, прирівнювати націоналізм до фашизму, це те ж саме, що прирівняти батька до педофіла, адже обоє стверджують, що люблять дитину.
Перемогла в собі толерастію. Відверто не поважаю тих, хто бажає нашим дітям і онукам того, від чого страждали наші батьки і діди. Зневагу проявляю у будь-який незаборонений законодавством і правилами форуму спосіб. Роблю це навмисно і з задоволенням.
Україні фактично оголошено війну. Кожний, хто підтримує словом і ділом країну-агресора, РФ, є військовим злочинцем. Ваша, зрадники, точку зору є підставою для неповаги, ненависті і всіх інших почуттів і дій, на які нормальний громадянин держави здатний до нападників і їхніх прибічників.
Україні фактично оголошено війну. Кожний, хто підтримує словом і ділом країну-агресора, РФ, є військовим злочинцем. Ваша, зрадники, точку зору є підставою для неповаги, ненависті і всіх інших почуттів і дій, на які нормальний громадянин держави здатний до нападників і їхніх прибічників.
Китиха
Семья:
Награды:
Китиха
|
Китиха
Модератор
13 September 2012 Цитата: #9313 alisa 13 September 2012, 14:55
А вони поступали в 60-х роках?
Ну бачиш, тут дві сторони. Коли на чужій території - тил міцний, ресурсів більше, втрат цивільного населення суттєво менше.
Два стратеги)))
Дивись - на твою землю хтось має напасти. Що ти робиш? Відганяєш вглиб людей, підприємтства та ресурси. Будуєш транспортну стаціонарну систему, захисні укріплення - забарикадувалася і чекаєш, поки йому набридне. Витрат мінімум. Організовуєш малі партизанські загони, щоб, як казав Алі, "порхать как бабочка, жалить, как оса".І відбиваєшся. Заманюєш противника на слизькі місця, які добре вивчила, оточуєш і добиваєш. Іван Сусанін. Назад женеш по вже голій, випаленій землі, де противнику немає постачання. Він оточений ворожо налаштованим населенням. ВВ1812)))
На чужій - місцевість знайома лише по Гуглу, населення вороже, диверсії чинить. І як близько ти б не розташувала тилові установи, за твоєю переможною ходою вони не встигатимуть чи ти зав"язнеш. Армія аборигенів, відступаючи, підриває мости, дороги, палить продовольство та будинки, тобі все потрібно підвозити все далі і далі. Тил розповзається, стає дуже дорогим. Ресурси війна з"їдає тоннами, затяжну війну тільки СРСР і міг витримати. А якщо бомбардувальники зверху? Добре, як твої винищувачі домінують в небі. Але і їх аеродроми і керосин все далі.
alisa
Награды:
alisa
|
Имя: alisa Группа: мати-єхидна Сообщений: 18417 Регистрация: 22.10.2009 Заходил(а): 15.07.2023 |
alisa
мати-єхидна
13 September 2012 А отут я погоджусь.
Я ж кажу - в кожному варіанті свої плюси, свої мінуси.
Анюта_80
|
Имя: Аня Группа: VIP пользователь Сообщений: 2505 Регистрация: 22.04.2012 Заходил(а): 21.03.2017 |
Анюта_80
VIP пользователь
13 September 2012 Цитата: #9313 moonsun 13 September 2012, 15:10Дозвольте повернутися до термінології, бо мене дуже здивувало, що і для людей нашого віку "націоналізм" - поняття, наближене до фашизму і нацизму.
Є таке ще поняття - шовінізм. Ось тут є не стільки любов і повага до свого народу, скільки протиставлення, надання своєму народові більшої цінності, ніж будь-якому іншому. Наприклад "русские на сдаются!" - приказка дуже наближена (щоб не сказати яскравий приклад) до шовіністичних ідей. Бо скільки я питала, а хто здається і вважає це національною рисою і характеристикою, відповіді не отримала, а люди ніяковіли, бо під фразою лежало тільки почуття пафосних гордощів за приналежність до нації, яка, "зрозуміло", краща за інших. Чому краща, чим краща, за кого краща? Відповідей по суті немає, а от полеміки і побажань можна почути багатону це зрозуміло, питання ідентичності - це те, чим людину можна завести з півоберта, отже варто цих тем торкатися тільки, якщо готовий до яскравостей.
Отже, фашизм - це радикальна форма шовінізму. Радикальна, отже, крім відчуття і слоганів, має своїми проявами дії різного ступеня категоричності і безпардонності.
Ще раз про різницю.
Если Вы про меня, то я не сравнивала, я как раз про эту крайнюю форму и говорила, (Вы, возможно, невнимательно читали).
Если у Вас и седьмой блин получился комом, к черту блины! Пеките комочки!
Анюта_80
|
Имя: Аня Группа: VIP пользователь Сообщений: 2505 Регистрация: 22.04.2012 Заходил(а): 21.03.2017 |
Анюта_80
VIP пользователь
13 September 2012 Цитата: #9313 Китиха 13 September 2012, 15:12
Два стратеги)))
Дивись - на твою землю хтось має напасти. Що ти робиш? Відганяєш вглиб людей, підприємтства та ресурси. Будуєш транспортну стаціонарну систему, захисні укріплення - забарикадувалася і чекаєш, поки йому набридне. Витрат мінімум. Організовуєш малі партизанські загони, щоб, як казав Алі, "порхать как бабочка, жалить, как оса".І відбиваєшся. Заманюєш противника на слизькі місця, які добре вивчила, оточуєш і добиваєш. Іван Сусанін. Назад женеш по вже голій, випаленій землі, де противнику немає постачання. Він оточений ворожо налаштованим населенням. ВВ1812)))
На чужій - місцевість знайома лише по Гуглу, населення вороже, диверсії чинить. І як близько ти б не розташувала тилові установи, за твоєю переможною ходою вони не встигатимуть чи ти зав"язнеш. Армія аборигенів, відступаючи, підриває мости, дороги, палить продовольство та будинки, тобі все потрібно підвозити все далі і далі. Тил розповзається, стає дуже дорогим. Ресурси війна з"їдає тоннами, затяжну війну тільки СРСР і міг витримати. А якщо бомбардувальники зверху? Добре, як твої винищувачі домінують в небі. Але і їх аеродроми і керосин все далі.
)) ща все проще - выключаешь банкоматы.. интернет, телефонию.. и усе...
Если у Вас и седьмой блин получился комом, к черту блины! Пеките комочки!
moonsun
Награды:
moonsun
|
Имя: Аля Группа: VIP пользователь Сообщений: 3018 Регистрация: 03.11.2009 Заходил(а): 20.10.2017 |
moonsun
VIP пользователь
13 September 2012 Цитата: #9313 Анюта_80 13 September 2012, 15:44
Если Вы про меня, то я не сравнивала, я как раз про эту крайнюю форму и говорила, (Вы, возможно, невнимательно читали).
Не про вас мабуть
Я побачила дискусію, проситала роздуми про націоналізм, фашизм, нацизм і расізм, змішані у купу. В мене немає звички, вдивлятись, хто що написав у такому випадку. Я не побачила найпростішого розуміння термінів і втрутилась з постом для тих, кому це цікаво. Бо сама дуже поважно ставлюсь до мови і слова - бзік від мами-філолога
Перемогла в собі толерастію. Відверто не поважаю тих, хто бажає нашим дітям і онукам того, від чого страждали наші батьки і діди. Зневагу проявляю у будь-який незаборонений законодавством і правилами форуму спосіб. Роблю це навмисно і з задоволенням.
Китиха
Семья:
Награды:
Китиха
|
Китиха
Модератор
13 September 2012 Цитата: #9313 Анюта_80 13 September 2012, 15:45)) ща все проще - выключаешь банкоматы.. интернет, телефонию.. и усе...
А окупантові інтернет не потрібен? У аборигена хоть сарафане радіо є)))
jozh
Награды:
jozh
|
Имя: Н Группа: VIP пользователь Сообщений: 6265 Регистрация: 26.05.2011 Заходил(а): 17.12.2013 |
jozh
VIP пользователь
13 September 2012 Цитата: #9313 Китиха 13 September 2012, 14:50
В якому це було році? Селянин отримав паспорт громадянина СРСР у 1976 році. Хто він був до того? Невєдома звєрушка. Куди він міг поступити? У людини паспорта нема. Його в готель не пустили б. Собаку в літак пускали, а без паспорта людину - ні. З колективізації до 76 року - кріпацтво у прямому сенсі цього слова. Це якщо голова колгоспу буде милостивий, то випише паспорт і відпустить. Чи тільки в армію. А там вже якось зачепитись.
Щось або Ви дивину пишете, або я геть історії не знаю, або я вже не знаю що.
Батьки мої народились в 1946 році, і вже явно не після 30 років поступали в ВУЗи.
Розкуркулювали моїх дідуся з бабусею, бо у дідуся учень був і яке-не-яке хазяйство, - це було, але так щоб паспортів не давали людям - це щось новеньке для мене. Варіант, щоб мої бабусі-дідусі з обох сторін жили в селі та не мали відношення до колгоспу - теж малоймовірний. Комуністами мої предки ніколи не були, щоб якісь там преференції особливі припустити. Які ще гіпотези будуть? Мама мені розказувала, як їхала з чемоданом з книжками поступати в ВУЗ, багато цікавих історій розповідала, але проблем з паспортами чи там якимись ще перешкодами до вступу не було.
Може, просто-напросто вже знову почали переписували історію, але тепер вишукують таке, щоб представити радянські часи як суцільні жахи? Непередбачуване минуле, так?
Страшно - це коли ти
вирішується твоя
доля.
happy2look
Семья:
happy2look
|
Имя: Татьяна Группа: VIP пользователь Сообщений: 1159 Регистрация: 20.01.2012 Заходил(а): 21.10.2021 |
happy2look
VIP пользователь
13 September 2012 в нашей отрасли покращилось. я человек маленький, мне "покращилось" вот и буду голосовать
да-да!
jozh
Награды:
jozh
|
jozh
VIP пользователь
13 September 2012 Цитата: #9313 alisa 13 September 2012, 14:55
А вони поступали в 60-х роках?
Рахуйте самі: народились в 1946 році, йшли по звичайній стежці щодо навчання, як усі радянські діти. Поступили відразу після школи, як мені розповідали, отже, це був 1963 чи 1964 рік.
Хіба що припустити, що на різних територіях було по-різному, - мої батьки з Житомирської області, і подібних страхіть я навіть не чула, ні від батьків, ні від бабусів-дідусів. Навіть натяків на такі страхіття.
Страшно - це коли ти
вирішується твоя
доля.
jozh
Награды:
jozh
|
jozh
VIP пользователь
13 September 2012 Цитата: #9313 happy2look 13 September 2012, 16:37
в нашей отрасли покращилось. я человек маленький, мне "покращилось" вот и буду голосовать![]()
да-да!![]()
Співчуваю...
Страшно - це коли ти
вирішується твоя
доля.
happy2look
Семья:
happy2look
|
Имя: Татьяна Группа: VIP пользователь Сообщений: 1159 Регистрация: 20.01.2012 Заходил(а): 21.10.2021 |
happy2look
VIP пользователь
13 September 2012 спасибо, но за улучшение жизни не сочувствуют)
jozh
Награды:
jozh
|
jozh
VIP пользователь
13 September 2012 Цитата: #9313 happy2look 13 September 2012, 16:45
спасибо, но за улучшение жизни не сочувствуют)
Співчуваю недалекоглядності.
Але за сміливість прямо сказати, незважаючи на загальну протилежну думку, поважаю.
Страшно - це коли ти
вирішується твоя
доля.
alisa
Награды:
alisa
|
alisa
мати-єхидна
13 September 2012 Не було паспортів в колгоспників. І грошей їм не платили, в них були трудодні. І ще багато чого було.
І переписування історії тут не до чого, я це не з книжок знаю, а від своїх рідних.
Не знаю, як Ваші батьки вступали до універу, але те, що в ті часи в нашому регіоні це було дуже і дуже складно - це я знаю точно.
Він народився в 40-му році, відповідно в універ він поступав все-таки в 50-х.
alisa
Награды:
alisa
|
alisa
мати-єхидна
13 September 2012 ну скоро підете в декретну відпустку і дізнаєтесь, як покращилось життя молодих мам.
Просматривают эту тему:
Forum